Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Александар Ћирић (1950–2014)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 05. 2014.

Извор: vreme.com

Александар Ћирић (1950–2014)

Александар Саша Ћирић, један од оснивача и помоћник главног уредника недељника „Време", преминуо је 18. маја у Београду, после краће и тешке болести.

 

Саша Ћирић је рођен 1950. године у Нишу. У Београду је студирао филозофију, а новинарством се бавио од краја седамдесетих, када је почео да ради у недељнику НИН. Са групом новинара овог недељника, 1990. године основао је недељник „Време" у ком је радио до краја живота.

Поред покретања интернет портала недељника „Време" (www.време.цом) у децембру 1998, Саша Ћирић је водио и престижну „Временову" школу истраживачког новинарства кроз коју је за десет година постојања прошло неколико стотина младих новинара из целе Србије. Многи од њих данас су угледни новинари и уредници у штампаним и електронским медијима.

Саша Ћирић је био изузетан ерудита, са многим интересовањима изван граница новинарства. Аутор је, заједно са Слободаном Пешићем, сценарија за играни филм „Случај Хармс", који је 1998. приказан на филмском фестивалу у Кану; као велики познавалац антике и Старе Грчке, објавио је 1996. „Игре у Олимпији" - једну од најрепрезентативнијих књига на тему историје Олимпијских игара. Уредник је или аутор многобројних посебних издања недељника „Време": последње је „Стаљинградска и курска битка" 2013. године.

Више од четири деценије Саша је провео у браку са Бојаном Шумоњом Ћирић, са којом има ћерку Марту.

Редакција „Времена" и свако ко је кроз њу прошао, памтиће Сашу Ћирића као „намћора" огромног и златног срца, стрпљивог уредника и истински великог педагога, убеђеног левичара и достојанственог опонента у новинарским расправама. Неизрециву захвалност за све што му дугујемо нисмо стигли у правој мери да му узвратимо. Пребрзо је отишао.

Време и место комеморације и сахране Александра Ћирића објавићемо накнадно.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси