Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слободан пад јужносрпских медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 05. 2014.

Извор: ОК Радио

Слободан пад јужносрпских медија

Медијски простор југа Србије, захваљујући чињеници да професија не само овде, већ у читавој земљи одавно није била на тако ниским гранама, данас је прћија политичара, функционера, моћних привредника, криминалаца или тајних служби.

Испаштају конзументи информација којима се пласира све и свашта, углавном неистине, а све зарад постизања политичких, финансијских, неретко и криминалних циљева.

Истражујући недавно перцепцију грађана југа Србије редакција портала ОК радија у склопу пројекта „Владавина права - да живимо као сав нормалан свет“ дошла је до сазнања да две трећине грађана овог подручја верује да локални и регионални медији не извештавају у довољној мери о владавини права.
 
Ако питате и струку, односно саме новинаре и представнике српских новинарских удружења на овом подручју, њихов став у потпуности се поклапа са ставом јавности.
 
Члан Управе Удружења новинара Србије (УНС) и дописник дневног листа „Данас“ из Врања Војкан Ристић наводи да овдашњи медији посвећују врло мало простора владавини права.
 
- И оно што је симптоматично - појашњава Ристић - тај простор као да се стално сужава и маргинализује. Владавина права је кичмени стуб за сегмент јавног мњења које, пак, у највећој мери креирају медији.
 
 

Владавина права на кашичицу
 
Његов колега, повереник Независног удружења новинара Србије (НУНС) и дописник престоничког „Блица“ Радоман Ирић наводи податак да је у седам општина Пчињског округа неуобичајено много медија - чак 46.

Али, како каже Ирић, мали број њих спреман је да извештава о владавини права.
 
- Изузимајући словом и бројем само два-три медија, најпре ОК радио и новине „Врањске“, а донекле и регионалну РТВ Врање који овој теми посвећују дужну пажњу, сви други о владавини права пишу мало или нимало.
 
Заправо, темом владавине права највећи број медија у Пчињском округу бави се од случаја до случаја, али опет крајње површно - само када их понекада „испровоцира“ неки њихов локални догадјај - мишљења је Ирић.
 
Истовремено, надовезује се повереник НУНС, осим наведена три медија ретко који од преосталих 43 у свом извештавању афирмише и поштује верска, мањинска и сексуална права појдинаца или група.
 
Портал ОК радија у свом истраживању дошао је до податка да 45 одсто испитаника у Пчињском округу сматра да медији крше ова права, 18 одсто мисли супротно, док 22 процента верује да је реч о делимичном кршењу.
 
- Шта више - прецизира Ирић - мислим да се у информацијама код неких wеб портала то питање само дотакне, зато што се ова права помињу у изјавама саговорника или у информацијама извора на које се позивају.
 
Када је, пак, о непоштовању реч, тврдим да најмање четири локална јавна сервиса у округу никада у својим информацијама нису ни поменули чувени „случај Пахомије“ који је, иначе, скандал у СПЦ који траје већ десетак година.
 
Његов колега из УНС Војкан Ристић је у вези са овим случајем још прецизнији, али указује и на неопрезност самог еснафа.
 
- У овој афери, упркос јасној намери медија да се разобличи један несвакидашњи случај  педофилије, често су и саме жртве пролазиле кроз медијско блато, иако то нису биле директне намере новинара, већ мање или веће кршење кодекса и правила о поштовању приватности - сматра Ристић.
 
Анкетирајући јавност у склопу пројекта „Владавина права - да живимо као сав нормалан свет“, редакција портала ОК радија дошла је до податка да 64 одсто испитаника сматра да регионални и локални медији не поштују право на приватност својих саговорника или особа о којима пишу или извештавају.

Сличну перцепцију има Ристић из УНС који каже да је поштовање права на приватност и права на заштиту личности данас болно питање готово свих медија на овом простору.
 
- Најсвежији пример је случај недавно преминуле малолетне девојчице где су се, осим часних изузетака, медији утркивали ко ће објавити њену слику и на тај начин најдрастичније прекршили Кодекс новинара Србије.
 
Поједини новинари са нашег подручја као да нису свесни моћи медија и последица свог начина извештавања у оваквим и сличним ситуацијама, као ни штете по јавност и по особе о којима извештавају – упозорава Ристић.
 
Ирић из НУНС пак каже да „необразовани и неедуковани новинари“ свакодневно у својим информацијама крше право на приватност и право на заштиту личности.
 
- Рекао бих чак да су у тим медијима чули, али не знају да примењују ову материју. Опасно је посебно што се приватност и право на заштиту личности не поштују или поштују крајње површно у општинским јавним сервисима – наводи Ирић.

 

Кад командује држава

Када је реч о појединим регионалним и локалним медијима који опстају захваљујући томе што су још увек на градским или општинским јаслама, неминовно се поставља питање – могу ли они као такви извештавати у духу владавине права, професионалних и етичких стандарда или, пак, једино онако како им „командује“ власт која их издржава.
 
Дописник „Блица“ и повереник НУНС Ирић сматра да је то неспојиво.
 
- Додао бих само да се у понеким случајевима у информативној сфери медија која сам идентификовао у овој материји догађају чак и скандали који пролазе некажњено.

Што се тиче, рецимо, „регионалне“ РТВ Врање, они о владавини права у свом посебно информативном програму праве некакву, условно речено, „избалансирану“ политику.
 
На пример, знају и хоће да „одрже лекцију“ из владавине права тамо неком маргиналном или далеком субјекту, али када додју на терен локалне самоуправе, ту се прича о владавини права завршава - истиче Ирић.
 
Његов колега из УНС Ристић узвраћа да је по питању РТВ Врање реч о врло комплексном питању.
 
- С једне стране, то је најјачи електронски медиј на југу Србије који подразумева и највише стандарде у области  извештавања. Но, да ли је то у пракси тако. Често не.
 
Зато што се врло намерно прећуткују неке ствари, а покушава се успоставити неки баланс између интереса владајуће коалиције и напредњака као најјаче партије на локалу. Ту се онда види нечије знање, а покаже се често, незнање и несналажење.
 
Финансијер у многоме може да креира уређивачку политику, па тако је било случајева да се градоначелник појављује у три или четири прилога у само једној информативној емисији - наводи пример Ристић.
 
Ситуацију погоршава, сматра Ирић, што појединци и читаве редакције отворено крше медијске законе.
 
- То такође раде појединци са политичке сцене. Па, поједини новинари, поведени ставовима локалних политичких лидера, а посебно ставовима представника локалне власти код којјих иду „по своје мишљење“, свакодневно крше медијске законе и тако раде зарад личне штете.
 
Зашто је то тако, питаће неки? Па, наравно зато што у нашим локалним редакцијама, у свим медијима, изузимајући врањске медије које сам већ поменуо, царују незнање, неинформисаност, непрофесионалност, површност.
 
Тако да се новинарство своди на грубо преношење ставова из бујице којекаквих саопштења и са конференција за новинаре - наводи Ирић.

Унсовац Ристић потенцира да се пре свега крши препорука да се у медијима не објављују кривичне пријаве које нису процесуиране. Уз то, новинари су, каже Ристић, слаби познаваоци медијског законодавства.
 
- Новинарство је данас на југу Србије на најнижим гранама профсионализма. Јер, верујем да деведесет одсто колега није прочитало наш  „мини устав“, а то је Кодекс новинара Србије који су усвојили у истој верзији УНС и НУНС - каже Ристић.
 
Медијски простор југа Србије злоупотребљавају многи, на разне начине. Осим политичара, које је навео Ирић, ту су и многи други, али су медији, слаже се и члан Управе УНС Војкан Ристић ти који предњаче.
 
- Користе га колико им дате простора. Погледајте како то у „Врањским“ ради Дејан Станојевић, функционер напредњака. Он тренутно вешто користи простор који му је дат за неку врсту самопрепоручивања за директорско место у врањској пошти.
 
Мислим да су политичари ти који највише воле да се окористе новинарима, а до недавно то су били и моћни привредници – каже Ристић.
 
Он истиче и да има доста пласирања непроверених информација и „спиновања“.
 
- Јер политичари, најчешће преко одређеног медија, сасвим свесно пласирају дезинформације о супротној страни.
 
Сетимо се случаја Бојане Величков, бивше заменице градоначелника, коју су људи из њене странке проглашавали „љубавницом градоначелника“, па ишли и дотле да је баш са њиме остала у другом стању.
 
Наравно да су медији таблоидске провенијенције ово дочекали као праву хит-вест, а ради се о класичној злоупотреби медија у политичком обрачуну између две стране - објашњава Ристић.

Портал ОК радија у свом истраживању дошао је до податка да 45 одсто испитаника у Пчињском округу сматра да медији крше ова права, 18 одсто мисли супротно, док 22 процента верује да је реч о делимичном кршењу.

 

Новинари у служби власти
 
Ирић каже да је за потпун одговор на питање злоупотребе медијског простора потребна социолошка студија.
 
- Њу у медијима Пчињског округа није тешко направити. Заправо, права је реткост међу изворима информација пронаћи оне који не крше законе и правила која владају у медијском простору.
 
Наравно, пре свих, то су политичари - локални лидери централа политичких странака, представници локалних самоуправа и њихови експоненти у јавним предузећима и установама који се свакодневно „хране“ дезинформацијама којима се обрачунавају са политичким неистомишљеницима.
 
Посебно је опасно што су медијима кључни низвори информација постали саопштења и конференције за новинаре.
 
Учећи се на тим „примерима“, два од три новинара у редакцијама постали су гласноговорници локалне власти или својих политичких лидера - указује на проблем Ирић.
 
 

Казна за РТВ

Питањима владавине права и кршења закона у медијима Пчињског округа ретко су се бавиле агенције и републичка тела задужена за ту област.
 
Од случајева које је испитивала Републичка радиодифузна агенција (РРА) у ближој прошлости, познат је само онај од 1. априла ове године када је агенција обуставила поступак изрицања мера по представци градских одбора ДСС и СНС у Врању према емитеру Радио-телевизији Врање, поднетој због кршења предизборне тишине.
 
Иако је овде прошао без казне, исти медиј кажњаван је у ближој прошлости по пријави Организације музичких аутора Србије (СОКОЈ), додуше не због неиспуњења обавезе плаћања накнаде за ауторска права музичким извођачима, него због невођења евиденције о емитовању, каже директор РТВ Зоран Величковић.
 
- То није сметало људима из привредног суда да овај медиј казне са 150.000 динара, као и мене и мог претходника са по 20.000 динара због наводног неиспуњења обавеза иако смо били дисциплиновани и поштовали прописе у сваком погледу.
 
То што су они тражили захтевало је да запослимо још три нова радника који ће евидентирати време почетка и време завршетка сваке музичке нумере, што је нонсенс - наводи Величковић.
 
 

Тончев против "Новости"

Савет за штампу као независно, саморегулаторно државно тело  које прати поштовање Кодекса новинара Србије одлучивало је о случају „Новица Тончев против Вечерњих новости“ по Тончевљевој жалби због текста објављеног у овом дневном листу под насловом „Тендери намештени за Тончева“, о наводном добијању послова на државним тендерима у грађевинарству преко политичких веза.

Случај је окончан у корист Тончева, а Савет за штампу констатовао је да новинар, иако је на то био обавезан, није приступио писању текста са дужном професионалном пажњом, нити је консултовао више извора како би им омогућио да изнесу свој став.
 
Новинар није позвао ни власника предузећа „Тончев градња“, нити је Тончев питан да одговори на инсинуације да су тендери на којима учествује његова фирма намештени и да су у директној вези  са чињеницом да је активно политички ангажован.
 
Жалба је на крају решена договором две стране.

Овај текст произведен је уз подршку Европске уније у оквиру програма “Јачање медијске слободе у Србији” којим руководи Делегција ЕУ у Србији а имплементира ЕПТИСА Сервициос де Ингениериа.Садржај овог текста и ставови изнети у њему су искључива одговорност ОК РАДИЈА и ни на који начин не одражавају ставове и мишљења Европске уније.

 

Коментари (3)

Остави коментар
суб

24.05.

2014.

Žikić [нерегистровани] у 22:55

A, LOKALNI BEOGRADSKI MEDIJI?

VOLEO BIH DA SE OVAKVA ANALIZA NAPRAVI I ZA LOKALNE BEOGRADSKE MEDIJE. KOJI BEOGRADSKI MEDIJ POŠTUJE VLADAVINU PRAVA? DAJTE JEDAN PRIMER. SVI BEOGRADSKI MEDIJI SU TAKOĐE LOKALNOG KARAKTERA JER NEMAJU DOPISNIŠTVA IZ SRBIJE I DRUGIH DRŽAVA KOJE SU SRBI, KAO DRŽAVOTVORAN NAROD, STVORILI SVIMA KOJI IH NISU IMALI. A, I AKO IMAJU DOPISNIKE, NE OBJAVLJUJU NIŠTA ŠTO JE DALJE OD MLADENOVCA ILI GDE NIJE NA VLASTI SNS. I,ŠTA BI SA DŽAJIĆEM I CVETKOVIĆEM KOJE HAPSIŠE KAO NAJVEĆE KRIMINALCE, LOKALNI BEOGRADSKI MEDIJI O TOME IZVEŠTAVAŠE, A O ,,PROCESUIRANJU'' NIKO NIJE NAPISOA NI REČI, NITI ZNAM ZAŠTO SU HAPŠENI, NITI ZAŠTO SU PUŠTENI! O NAJNOVIJIM PRIMERIMA, DA NE GOVORIM.

Одговори
пет

23.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:40

Propast

Nakon ove ANKETE DONIRANIH NOVINARA nije cudo sto je profesija srozana do dna. Zao mi je nema vise projekata i mlacenja prazne slame umisljenih novinarcica sa maliganima, zadriglih i okorelih ogovarausa koji mrze sve oko sobe. Umisljeni da su novinarska elita sami su sebe srozali i pojeli da su postali dno - dna.

Одговори
чет

22.05.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 19:42

Za sve novce

I tako ste potrosili donirani novac. Huraaa. To sam mogao da vam napisem, u trenutcima dokolice, za dzabe. Uzgred, ovo nije analiza, vec anketa u kojoj ucestvuje nekoliko osoba.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси