Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарска екипа са Балкана на првој линији фронта
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 06. 2014.

Аутор: Миљана Лесковац Извор: Блиц

Новинарска екипа са Балкана на првој линији фронта

Ужасан је осећај кад за доручком бројите колеге, да ли су сви на броју од претходне ноћи.

 

Овако за „Блиц” прича Владимир Бобетић, репортер „Ал Џазире” за Балкан, који је до сада чак четири пута био у источној Украјини. Преживео је отворену ватру, пуцњаву без прекида и ручне гранате које су летеле баш ка њему и колегама. Некад то све у једном дану.

У понедељак рано ујутро припадници батаљона „Васток“ упали су на аеродром у Доњецку како би преузели контролу. Одговор украјинске војске био је брз и почеле су жестоке борбе. У намери да снимимо што бољи материјал, покушали смо да аеродрому приђемо споредним путем. Наоружани људи који су се налазили у шуми око пута пустили су нас да комбијем уђемо што даље у улицу, а онда су отворили ватру на нас. Непрекидна пуцњава је трајала скоро минут, а онда је бачена и ручна граната. У комбију су се налазили колега сниматељ Тарек Ани, обезбеђење Гери Куртис, преводилац Алекс и возач Николај - присећа се Бобетић.

Док је трајала пуцњава, каже, страха није било. Понашање у таквим ситуацијама се учи, а Бобетић је више пута прошао „ратни тренинг”.

Страх морате да победите, јер он води у панику, а паника у трагедију. Било је нервозе, посебно када смо одгледали цео снимак и схватили да пуцњи нису били упозоравајући, већ да су пуцали да би нас побили - прича храбри Бобетић.

За време његовог боравка у Украјини, код Славјанска су погинуле колеге из Италије, Андреа Ронкели и његов преводилац Андреј Миронов. Бобетић их није добро познавао, али су сви међусобно стрепели и бринули једни за друге као да су најбољи пријатељи.

Група немачких колега је током борби око аеродрома у Доњецку остала заробљена читаве ноћи између две сукобљене стране, без могућности да побегну. И њих смо чекали. Срећом, дочекали смо их - присећа се он. Политичке анализе Бобетић препушта аналитичарима, али колегама из Русије и Украјине свашта би имао да поручи.

Пропаганду користе без милости, играјући на поделе које сежу још у време Другог светског рата - додаје Бобетић. За њега је најважније да не заборави никога од људи који се усред трагедија боре за своја права и ближње. Извештавао је и о сукобима у Сирији и каже да су те приче суровије и болније.

Није мало оних колега који због погрешне слике о својој личној важности забораве шта им је посао. Чути приче борца Слободне сиријске војске о томе колико је људи убио и на који начин, те да више од свега жели или да се рат заврши или да погине, док у наручју држи двогодишњу ћерку, свакако мора да остави траг. Да никога не бих заборавио, сликам их и пишем себи подсетник о свима њима. То ми помаже да не заборавим, да нико од њих није ту због мене, већ да сам ја ту због њих и да имам одговорност да све те приче пренесем што истинитије - закључује репортер.

Хејгел: Русија је агресивна

Амерички секретар за одбрану Чак Хејгел критиковао је Русију због, како је рекао, агресивног понашања у Украјини. Он је учесницима безбедносног форума у Сингапуру рекао да ће провокативни поступци Русије, међу којима је и анексија украјинског црноморског полуострва Крима и довођење више хиљада војника дуж границе са Украјином, приморати чланице НАТО да преиспитају буџете за одбрану.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси