Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо новинар Јуриј Густинчич
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 06. 2014.

Аутор: П. Мићковић Извор: Политика

Преминуо новинар Јуриј Густинчич

У Љубљани је јуче умро легендарни новинар и дописник „Политике” Јуриј Густинчич (93), који је деценијама писао за наш лист из свих делова света и коментарисао низове важних светских догађаја. Јуриј Густинчич (Словенац рођен у Трсту), у „Политици” познат по надимку Јурка, од 1951. године истицао се као вансеријски аутор култне Спољнополитичке рубрике „Политике”.

 

Као наш стални дописник из Лондона – 9 година, а потом из Њујорка – пуних 13 година, привлачио је, као магнет, читалачку публику. Када је 1990. године отишао у пензију, имао сам част да као млад новинар (захваљујући тадашњем уреднику Спољне Душку Пешићу и ментору Ђуки Јулијусу) годинама седим и пишем за његовим столом, између две новинарске величине – Саше Ненадовића и Кире Симића.

Јурка (који је део део детињства провео и у чувеном московском хотелу „Лукс”), припадао је знаменитом саставу новинарских пера „Политике”. Новинари тзв. Спољне важили су за новинарску елиту на овим просторима и значајно су доприносили популарности нашег угледног дневног листа који је и данас – по вишедимензионалној аналитичности, лепези различитих мишљења и репортерској оригиналности – без праве конкуренције у Србији.

Јуриј Густинчич је припадао тиму Спољнополитичке рубрике „Политике”, који је својевремено, у време хладног рата, важио за неприкосновену новинарску велесилу. У тиму су били и непревазиђени Душко Пешић (био је дописник „Политике” из Париза, Лондона, Рима, Москве, Њујорка и Мајамија), Мирослав Радојчић, Александар Ненадовић, Леон Давичо, Ристо Бајалски, Драгослав Ранчић, Ђука Јулиус, Зоран Жујовић, Душан Симић, Божидар Дикић, Ђорђе Раденковић, Војислав Ђукић, Драгољуб Траиловић, Дарко Рибникар, Мирко Бојић, Александар Прља, Боривој Ердељан, Борко Гвозденовић, Петар Илић, Боба Алексендрић, Војин Партонић, Мишко Стојановић, Петар Поповић, Момчило Пантелић, Милан Мишић, Бошко Јакшић… уз ветеранску потпору легендарног пионира дописниковања из иностранства Предрага Милојевића.

Текстови „Од нашег сталног дописника” Спољнополитичке рубрике знатно су доприносили популарности „Политике”, међу чијим су образованим читаоцима били и специјалисти са ондашњег Запада и Истока, изјавио је Густинчич, пре три године, за наш лист.

„Изненађен сам што сам тако далеко стигао, новинари не живе тако дуго јер живот који они воде није нормалан, али ја сам изгледа изузетак. Познати британски новинар Алистер Кук, који је извештавао из Америке за Би-Би-Си, читао је свој последњи извештај, јер се, како је објављено, повлачи из новинарства по препоруци лекара. Три дана после тог последњег извештаја, умро је. Мислим да је то идеалан новинарски живот”, рекао је тада Јуриј Густинчич, који је јуче преминуо у 93. години у Љубљани, покој му души.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси