Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко је дао налог за убиство Ћурувије?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 06. 2014.

Аутор: Н. Бијелић Извор: Вечерње новости

Ко је дао налог за убиство Ћурувије?

Сурова ликвидација новинара Славка Ћурувије, власника „Дневног телеграфа“, извршена је из ниских побуда. Тако гласи став Тужилаштва за организовани криминал које је пре два дана подигло оптужницу против четворице некадашњих припадника Државне безбедности - Радомира Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића и Мирослава Курака.

 

После пуних 15 година откако су, на Ускрс, испаљени хици у Ћурувију, српска јавност ће можда и коначно добити званичан одговор зашто је убијен и да ли је за то одговорна баш ова „четворка“. Према незваничним информацијама, мотив ликвидације је „очување власти“, које се помиње и у поступцима који су се водили за злочин на Ибарској магистрали и убиство Ивана Стамболића. Ниске побуде се тумаче тиме да је убијен „јер је био у контакту са страним организацијама, са лидерима опозиције и што је лоше говорио о тадашњој власти“.

Ако је судити по овоме, намеће се питање да ли иза налога за напад стоји неко ко је изнад оптужених, најпре изнад Марковића, некадашњег начелника Државне безбедности.

- Марковић сигурно није имао личних разлога да убије Ћурувију - наводи извор „Новости“, близак истрази. - То је имао неко изнад њега. Међутим, такве сумње нису поткрепљене доказима. Велики је проблем после протока толико времена прикупити све оно што би било валидно пред судом. Када је реч о оваквим истрагама, кад се „бунари“ по нечему што је старо 15 година, доводи се у питање и шта је све од доказа остало и ко о томе још може да сведочи.

Приликом конференције за новинаре у Влади Србије, када је објављено да је отпочела истрага, једно од постављених питања је било да ли иза убиства стоји Мирјана Марковић, супруга некадашњег председника Србије Слободана Милошевића.

Уследио је одговор „да се то не зна и да све зависи од резултата истраге“. Ћурувија је убијен 11. априла 1999. године рафалом из аутоматског пиштоља „шкорпион“, у тренутку док се са својом невенчаном супругом Бранком Прпом, враћао из шетње у стан. Њега је, све до неколико тренутака пред ликвидацију, пратило, како се наводи, 27 оперативаца Ресора државне безбедности, којима је напрасно јављено да се повуку.

Истрага је покренута у јануару ове године и то онда кад је, како је указано „Милорад Улемек Легија сам одлучио да исприча све оно што му је познато“. Он је, према неким наводима, истражним органима изјавио да му је лично Марковић казао „да су Ромић и Курак убили Ћурувију“. Сам Марковић је током давања одбране тврдио да нема никакве везе са убиством. Исту одбрану дали су и Радоњић и Ромић.

Иначе, последњи сведок у истрази био је Душан Михајловић, некадашњи министар унутрашњих послова, који је саслушан у среду. Пре њега током претходних шест дана изјаве су дали и Драган Којадиновић, бивши министар културе и Владан Динић, уредник „Сведока“. Током пет месеци саслушани су, између осталих, и Бранка Прпа, Ћурувијина ћерка Јелена, десетак некадашњих радника ДБ, као и Љубиша Буха Чуме, Дејан Миленковић Багзи, Миладин Сувајџић, сведоци-сарадници у поступцима који су се водили против припадника „земунског клана“.

Приговор

Адвокат Владимир Маринков, један од бранилаца Радомира Марковића, изјавио је за „Новости“ да ће оптужницу добити данас (недеља) или у уторак и да ће на њу писати приговор.

- Очекивали смо да ће Тужилаштво подићи оптужницу, али не због тога што за њу има доказа, већ зато што је таква политичка воља у земљи - рекао је Маринков.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

09.06.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:38

auuu

Da li ste vi čuli za ubistvo iz visokih pobuda? Šta znači ova formulacija? Da su u pitanju neke nevraćene pare ili veza sa kriminalom? Da ipak nije u pitanju političko ubistvo, kako se stalno nameće preko medija.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси