Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Европа све више брине због слободе медија у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 06. 2014.

Аутор: М. Стојановић Извор: Данас

Европа све више брине због слободе медија у Србији

Џејмс Кер-Линдзи, Лондонска школа економије и политичких наука, за Данас

Прилично је јасно да у Европи расте бојазан због медијске ситуације у Србији, па се стиче утисак да ће то питање вероватно бити садржано у наредном извештају Европске комисије о напретку Србије ка чланству у ЕУ.

Важно је што је питање слободе медија такође покренула Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС). Извештаји које ОЕБС припрема о изборима такође утичу на годишње извештаје ЕК. Уочљиво је да је забринутост за слободу медија било и једно од питања у вези са недавним изборима у Србији, каже за Данас Џејмс Кер-Линдзи, истраживач политике у Југоисточној Европи на Лондонској школи економије и политичких наука (LSEE), коментаришући наводе о цензури медија у Србији.

Линдзи истиче да је важно запамтити да је слобода медија сложенија од покушаја да се процени да ли влада предузима кораке против штампаних и електронских медија који критикују њене позиције.

"Ту су, такође, питања која се тичу аутоцензуре у медијским организацијама. Постоји осећање да многе медијске организације у Србији намерно бирају да не извештавају о одређеним темама или избегавају да заузму критички став према влади. Очигледно, то има велики утицај на квалитет демократије. Потребно је да постоји разнолик спектар гледишта у функционалном демократском систему. То не значи да листови морају да буду неутрални или непристрасни. У Британији они свакако нису неутрални. Иако неки листови можда желе да буду на страни владе, никад не би требало да постоји осећање да се остали боје да критикују владу или да подрже опозицију уколико тако желе", оцењује стручњак LSEE.

Линдзи поручује да није добро када неко почне да тврди да постоји својеврсна међународна завера када се суочи са критиком ЕУ и ОЕБС. "Најпре, то није начин на који ЕУ и ОЕБС функционишу. Друго, чланице ЕУ то доживљавају на веома лош начин јер се често тумачи као знак да влада не само да има проблема да прихвати критике, већ вероватно неће ни одговорити на њих. Треће, прибегавање теоријама завере види се као доказ нестабилности лидера, баш као што чини Ердоган у Турској. Последње што Србија треба да уради јесте да се сада непријатељски постави према ЕУ, било да је реч о директном или индиректном начину", указује он.

Смирено о критикама

Џејмс Кер-Линдзи истиче да не треба заборавити да ЕУ може да обустави преговоре о придруживању са државом кандидатом у свако доба. "Боље је прихватити критике и одговорити на њих тачку по тачку на смирен, разуман и рационалан начин", констатује Линдзи.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

12.06.

2014.

Jagodinski Žižak [нерегистровани] у 10:17

AUTOCENZURA PO OSEĆANJU - CENZURA PO MIRISU

Džejms Ker-Lindzi,iz Londonske škole ekonomije i političkih nauka,posredstvom Danas-a(a ko je očekivao drugčije)nas obaveštava da imamo,neprestano,na umu " da EU može da obustavi pregovore o pridruživanju sa državom kandidatom u svako doba." S toga nas,vrlo ljubazno savetuje:" Bolje je prihvatiti kritike i odgovoriti na njih tačku po tačku na smiren,razuman i racionalan način."Poruka je vrlo jasno izražena,prihvatio sam je,zdravo za gotovo i ako je to mojoj malenkosti dozvoljeno,pokušaću,po savetu,smireno i razumno na racionalan način,nekako i odgovorim,naravno,u granicama svojih umnih mogučnost.
Na moju sreću savršeno mi je jasno-već mesecima " da u Evropi raste bojazan zbog medijske situacije u Srbiji i da Evropa sve više brine zbog slobode medija u Srbiji."Kako i ne bi,jer" Tu su pitanja koja se tiču autocenzure u medijskim organizacijama." Ali sad nastupaju problemi i brojne nedoumice u meni-na osnovu kojih istraživanja,naučnih metoda i postupaka Lindzi na racionalan način shvata da " POSTOJI OSEĆANJE DA MNOGE MEDIJSKE ORGANIZACIJE U SRBIJI NAMERNO BIRAJU DA NE IZVEŠTAVAJU O ODREĐENIM TEMAMA ILI IZBEGAVAJU DA ZAUZMU KRITIČKI STAV PREMA VLADI." Ko bi rekao,pobogu,da se u Londonskoj školi uči da se i tako ozbiljni zaključci donose na osnovu OSEĆANJA i da se " kvalitet demokratije" određuje na osnovu OSEĆANJA o cenzuri i autocenzuri.
Svakako," nije dobro kada neko počne da tvrdi da postoji svojevrsna međunarodna zavera kada se suoči sa kritikom EU i OEBS",jer "to nije način na koji EU i OEBS funcionišu."
A kako,ustvari,funkcionišu?
Šta predstavlja i kako razumeti izjavu " da ne treba zaboraviti da EU može da obustavi pregovore o pridruživanju sa državom kandidatom U SVAKO DOBA!

Одговори
пон

09.06.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:35

pitanje

Kada

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси