Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заједно стремимо ономе у шта верујемо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Аутор: Вук Јеремић Извор: Данас

Заједно стремимо ономе у шта верујемо

Редакција листа Данас јуче је на пола сата стала са радом како би прославила 17 година постојања и том приликом уручила традиционалне годишње награде и признања. Пословодство предузећа Дан Граф и листа Данас Повеље пријатеља листа доделило је доајену српског и југословенског глумишта Љубиши Самарџићу и брачном пару из Холандије, песникињи Вери Србиновић и публицисти и бизнисмену Антонију Дакеу.

Награда „Станислав Сташа Маринковић“ за истраживачко новинарство и професионалну храброст је уручена сарајевском књижевнику и новинару недељника Време Мухарему Баздуљу. Редакцијска награда „Никола Бурзан“ припала је новинарки Политичке рубрике Мирјани Р. Миленковић.

Повеље Пријатељи Данаса додељују се од 2003. године појединцима као почасно признање „за трајну сарадњу с нашим листом и заједничку приврженост идеалима истине, слободе и демократије“.

- Ово признање је пре свега симболичко, а његова суштинска порука и даље је - настављамо да заједно стремимо оном у шта верујемо. Љубиша Самарџић, популарни Смоки, постаје Пријатељ листа Данас у тренутку кад звезда његове славе још сија. Рећи да он редовно чита Данас било би тачно, али и банално.

Како то пише у повељи о пријатељу листа, Љубиша Самарџић и даље неуморно ради и промовише одговорност у културном и друштвеном животу, и то је оно што приближава и уједињује великог глумца и Данас. У образложењу повеље додељене Вери Србиновић и Антонију Дакеу стоји да је она одраз наше захвалности за несебичну подршку и право пријатељство, и у добру и у злу, онда када је то било најпотребније и најважније. Повезује нас уверење да свет и овај регион могу бити бољи, светлији и мирнији, али и конкретни кораци и активности који то доказују. Вера Србиновић и Антонио Даке нису само пријатељи Данаса, они су, у пуном смислу те речи, и пријатељи Србије - рекао је на свечаности Радомир Личина, један од оснивача листа Данас.

Стицајем околности, ниједан од троје пријатеља листа није био у прилици да нам се придружи на прослави, што само „доказује да су они и у том, не баш младом добу, активно посвећени свом послу и вредностима које заступају“.

Главни и одговорни уредник Данаса Зоран Пановић је навео да је жири једногласно дошао до одлуке да награду „Станислав Сташа Маринковић“ додели Мухарему Баздуљу, новинару Времена. Према његовим речима, Мухарем Баздуљ је у последњих годину дана својим радом и стилом писања оставио доминантан траг у професији и сврстао се у велику групу људи који се баве простором бивше Југославије.

- Свака награда има симболички значај који је садржан у човеку чије име носи и историјски значај, који се огледа у именима људи који су је добили пре вас. Имајући то у виду, мени је част да примим ову награду - рекао је Баздуљ. Откриће фотографије са спомен-плочом Гаврилу Принципу која је донета на поклон Адолфу Хитлеру, објављена у Времену, као и серија Баздуљевих текстова на ову тему, били су изузетан допринос новом журналистичком приступу. Тај приступ оличен је у истраживачкој есејистици која подразумева и дубине историје и књижевности, али и интелектуално сналажење у дневнополитичким превирањима.

Жири је једногласно донео одлуку да годишња редакцијска награда „Никола Бурзан“ за период јун 2013 - јун 2014. за изузетан рад буде додељена новинарки Политичке рубрике Мирјани М. Миленковић.

Уручујући награду „Никола Бурзан“, названу по оснивачу листа и познатом коментатору, Пановић је истакао да је Миленковићева новинарка са великим професионалним искуством и дугим стажом у новинарству. „Њен рад најбоље познају политичари“, додао је он.

Миленковићева је новинарка Политичке рубрике и скупштински извештач Данаса. Будући да је и ове године био велики број квалитетних кандидата и аргументованих предлога, жири се у одлуци руководио и тиме да је Миленковићева ауторка најзапаженијих политичких интервјуа и најексклузивнијих вести, чиме је посебно допринела угледу нашег листа на медијском тржишту.

- Докле год нисмо равнодушни према ономе што се око нас дешава и докле год можемо да питамо зашто је то тако, а не другачије, ова професија има смисао. Треба питати и када знаш да одговор нећеш добити, чак и онда када те саговорници игноришу, или када  на питање одговарају питањем. Новинарство је радозналост која не престаје. То је начин живота и начин размишљања, али није за кукавице. Драго ми је што моја редакција Данас и ја размишљамо на идентичан начин - каже Миленковићева.

По окончању додела награда, један по један, новинари и уредници листа су се враћали за своје рачунаре и наставили са припремом сутрашњег броја. Свечана атмосфера је уступила место радној и све што је могло да се чује био је звук куцкања по тастатури и повремено „Добар дан, зовем из листа Данас. Да ли бисте могли да ми одговорите...“

Рођенданска торта

Рођенданску торту Данасу је направила Јасмина Кижић Пајкић (www.izradatorti.com) у бојама нашег листа белој и плавој. На торти је био чак и написан слављенички број 6097 број.

Жарковић: Без једностраности

Нашу прославу су посетом редакцији улепшали бројни гости и пријатељи листа. „Редовно читам Данас, што је, када је то кажем, комплимент, јер сам врло пробирљив шта читам. Код Данаса ми се допада то што није једностран и што у њему могу да се прочитају различити ставови“, навео је главни уредник Времена Драгољуб Жарковић. Како рече, волео би да види мало другачију насловну страну зато што га „ова садашња исувише подсећа на неки таблоид“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси