Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Европски удар
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Аутор: Н. Анђелковић Извор: Информер

Европски удар

Оптужбе ОЕБС-а за цензуру, такозвани случај „Плагијат“, као и бројне, готово свакодневне афере које се, често на силу, отварају у медијима јасна су порука Запада премијеру Вучићу да могу да га сруше када год пожеле, оцењују саговорници Информера!

Проблем је лидер

Зато је, како кажу, готово сигурно да ће ЕУ већ у наредним данима пред Србију поставити ултиматум да осуди Русију због „агресије у Украјини“! Моћници из Брисела и Вашингтона желе на тај начин да Србију ставе пред свршен чин и натерају Београд да бира између ЕУ и Русије, што би у овом тренутку било јако лоше по наше интересе.

О овој својеврсној „завери Запада“ против српске власти јуче је први пут отворено проговорио и премијер Вучић (погледајте текст са стране).

Шеф дипломатије Ивица Дачић упозорио је јуче да ће међународна заједница много погрешити ако покуша да кроз притиске на Србију промени наш став о неувођењу санкција Русији.

- Општепознато је да се диоптрија међународне заједнице углавном подешава у складу са такозваном кооперативношћу... Неке земље, нажалост, и даље сматрају да Србија може да буде конструктивна само уз притиске. То је потпуно контрапродуктивно - тврди Дачић.

Директор Центра за стратешке алтернативе Душан Пророковић сматра да је Украјина „само параван“, а да Западу заправо највише смета то што у Србији постоји јак лидер којим се не може манипулисати као некима пре њега.

- Притисци међународне заједнице ће се тек увећавати... Украјина је само изговор, добар повод и тест лојалности званичног Београда према Бриселу. Суштински, нико не би имао никакве користи ако бисмо ми увели санкције Русији, а прави проблем лежи у томе што Западу никако не одговара да на власти буде неко с великом подршком грађана - оцењује Пророковић.

Иначе, тезу да напад ОЕБС на српску власт због наводне цензуре треба гледати као притисак на Владу због односа према Русији прва је прексиноћ изнела главна уредница „Политике“ Љиљана Смајловић. Она је гостујући у емисији „Утисак недеље“ поручила да ОЕБС не третира подједнако све медије.

- Да је Србија увела санкције Русији, ОЕБС би болело уво да ли је неки сајт Телепромптер доступан на интернету или не. Можда би чак били против њега. Тај сајт је, подсетићу вас, Савет за штампу казнио на захтев Шер фондације јер је кршио етички кодекс... - рекла је Смајловићева.

„Није послушан“

Са Смајловићевом се сложио и социолог Јово Бакић, који је истакао да ОЕБС нема исте аршине у сваком тренутку.

- Вучића нико није критиковао пре месец дана, а исто је радио као и сада. Овде је битан спољнополитички контекст, а то је питање Украјине, и то не можемо занемарити. Занимљиво је да се у немачким медијима у последње време појављују критички текстови о Вучићу, јер се показало да није довољно „послушан“ - закључио је Бакић.

Вучић: Мој брат не зна шта је КЦН

Александар Вучић одбацио је јуче оптужбе Јова Бакића да његов брат Андреј Вучић лобира да ТВ Коперникус добије националну фреквенцију:

- Мој брат не зна ни шта шта је Коперникус, нити је упознао било кога из РРА. Не верујем да зна ни шта је РАТЕЛ. Човек се разуме у кошарку, фудбал, у економију, а за ово није ни чуо... Зашто га они нападају? Ваљда мисле ако ударе на породицу, тамо где ме боли, да ће ме сломити. Е па преварили су се.

Бићемо савезници Немачке

Вучић, који сутра путује у званичну посету Берлину, поручио је да је почаствован позивом немачке канцеларке Ангеле Меркел.

- Оно што сматрамо нашом најважнијом поруком јесте да ће Србија бити поуздан савезник - рекао је Вучић.

- Жеља Србије је да буде савезник Немачке, што раније Србија није умела и није знала. То је политика Владе Србије и политика ове земље. То је важно за нашу земљу у политичком, економском и сваком другом смислу - рекао је премијер.

Мој угао

Душан Јањић, аналитичар

Време је да се коначно испита да ли нам је уопште потребна Мисија ОЕБС пошто смо отпочели преговоре с ЕУ.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси