Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пинк доставља “кошуљице”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Аутор: Д. Матовић Извор: Вечерње новости

Пинк доставља “кошуљице”

Какав ће бити епилог афере о лажним музичким "кошуљицама" још је непознаница. Савез композитора (СОКОЈ) исплатио је око 500 милиона динара домаћим и страним ауторима на име тантијема за протеклу годину, али су замрзли око 90 милиона док се не утврди да ли новац одлази у праве руке. Сазнајемо да су спорни хонорари око 50 композитора и текстописаца.

Наиме, Комисија за контролу музичких "кошуљица", којој председава Милутин Поповић Захар, утврдила је да од десетак емитера које су контролисали на основу случајног узорка (Хепи телевизија, Коперникус, Радио С...), једино Пинк није доставио исправне листе музичких садржаја на неким својим каналима. Комисија је утврдила да су одређене музичке кошуљице за две емисије Пинка нетачне и разликују се од емитованог програма, као да се ове емисије репризирају и емитују у оквиру кабловског програма Пинка (Пинк мјузик и Пинк екстра). Тако су под знак питања стављене и музичке "кошуљице" ових канала.

- Савет аутора СОКОЈ-а предложио је да се све Пинкове "кошуљице", због тога што су у одређеном делу нетачне, искључе из расподеле новца ауторима - каже Александар Ковачевић, директор СОКОЈ-а. - Управни одбор је, ипак, одлучио да се то не уради. Јер, "Пинк" је велики корисник, који уплаћује велике износе за емитовање музике и ако бисмо искључили те "кошуљице", учинили бисмо велику неправду према многим домаћим ауторима. Апсурдно је неправду исправљати неправдом! Одлучили смо да се замрзне све што је спорно и да се од Пинка под претњом тужбе затражи комплетна документација.

У овој телевизији су то прихватили, утврђене су нетачности, кориговане и достављене СОКОЈ-у.

- Мада је емитер дужан да кошуљице чува само месец дана од емитовања, у Пинку су нам изашли у сусрет. Добили смо контингент "кошуљица" који ће Комисија проверити. Управни одбор је одлучио да комисија, иако јој је истекао мандат, ради у истом саставу и заврши посао који је добро започела. Новац ће ауторима бити исплаћен тек кад се утврди шта је тачно.

Према Ковачевићевим речима, рок да се заврше додатне провере је 1. октобар.

- Рад комисије није ни на који начин спречен, ометан или прекидан - истиче Ковачевић.

- Све ове одлуке УО је донео пре него што се укључио Завод за интелектуалну својину, који врши надзор над радом СОКОЈ-а, достављајући нам позив да његови органи реагују и спрече да се одређени аутори неосновано богате на рачун других.

Ковачевић указује да је ово велики помак у раду СОКОЈ-а. Први пут у његовој историји урађена је озбиљна контрола.

- И много веће земље контролишу списак емитованог програма на основу случајног узорка, а не гледањем свих телевизијских канала и преслушавањем програма на радију, што би било прескупо.

Озбиљан преступ

- Догађа се да неке радио-станице из разних разлога не достављају кошуљице СОКОЈ-у. То је преступ, они плате казну и наставе по старом - прича Ковачевић.

- Платили су казну, "кошуљица" нема. Држава му наложи поново то да уради, али они поново плате казну, али не достављају "кошуљице". Најчећи разлог за то је зато што их немају. Ипак, тај део средстава се чува и ако се у периоду од три године не добију спискови емитованих композиција и њихових аутора.

Продужен мандат

- Проблем са нетачним музичким "кошуљицама" је Пинков, а не наш пропуст - каже Ковачевић и додаје да је изборна скупштина била потпуно регуларна. - О дневном реду одлучила је скупштина, а да нисмо желели да Комисију за мониторинг музичких "кошуљица" искључимо и дисквалификујемо, говори то што јој је продужен мандат до октобра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси