Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Слобода изражавања кључна за чланство у ЕУ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 06. 2014.

Извор: Бета, Фонет, РТВ

Слобода изражавања кључна за чланство у ЕУ

Хапшење грађана због изражавања на друштвеним мрежама неприхватљиво је и држава треба да заштити слободу говора и осуди сваки вид цензуре, оцењено је данас у дебати о цензури у Србији у Дому омладине у Београду.

Представница Канцеларије ОЕБС-а у Бечу Дениз Јазиђи изјавила је да је улога владе да осуду цензуру и истражи такве случајеве.

"Хапшење појединаца због изражавања на мрежама или ван њих је неприхватљиво. То има застрашујући ефекат на слободу говора, као што смо видели оно може бити и обично доводи до аутоцензуре", рекла је Јазиђи у Београду.

Према њеним речима, свих 57 земаља чланица ОЕБС-а је прихватило услове те организације, те има обавезу да гарантује слободу медија.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт казао је да ће Европска унија увек стати на страну слободе изражавања, јер је то темељ и један од кључних услова за улазак у ЕУ.

"Није циљ да уперимо прст у једног кривца - организоване групе или државне органе, већ да се сви заједно боримо за слободу изражавања, и Влада Србије и медији и блогери", рекао је Девенпорт.

Он је додао да је сваки покушај да се ограничи шта неко поставља на друштвеним мрежама, у неком смислу равно покушају да се ограничи његово право на слободно изражавање.

"У Србији се данас говори о три важна феномена која утичу на слободу медија: аутоцензура, обарање сајтова и застрашивање појединаца", навео је шеф Делегације ЕУ у Србији.

Амбасадор САД У Србији Мајкл Кирби је охрабрио блогере и људе на друштвеним мрежама да кажу шта мисле, да буду поносни и да се понашају одговорно.

Док је говорио, из публике се чуло "Ослободите Асанжа, Сноудена", на шта је он рекао: "Надам се да ће ваш глас трајати још дуго".

"Некад је тешко рећи ствари које нису популарне, али је то повремено неопходно", оценио је Кирби.

Дениз Јазиђи из бечке канцеларије ОЕБС-а поручила је да је обавеза сваке владе да гарантује слободу медија али да су нажалост данас онлајн медији суочени са истим опасностима као и традиционални, а да о томе говоре и хапшења појединаца који су о последицама поплава износили своја виђења на друштвеним мрежама.

Она је рекла и да у Србији постоји тренд цензуре на интернету те да је о томе стална представница за слободу медија ОЕБС-а Дуња Мијатовић крајем маја и говорила.

"Овај тренд блокирања сајтова и скидања текстова није нова појава, то се десило и 13. децембра прошле године након чега је Мијатовић и изразила забринутост", рекла је она и подвукла да је обавеза владе да заштити слободу говора оф лајн и он лајн медија као и да истражи и осуди чинове цензуре.

Како је навела Мијатовић је и у недавном разговору са премијером Александром Вучићем добила гаранцију да ће влада Србије радити на тим проблемима.

Србија се обавезала да поштује стандарде ОЕБС

Заштитник грађана Саша Јанковић изјавио је данас да представници извршне власти не могу заобићи чињеницу да се Србија обавезала да поштује стандарде ОЕБС-а, укључујући и оне у области медија.

Јанковић је подсетио да је Србија чланица ОЕБС-а и да ће идуће године председавати тој организацији.

"Надам се да ћемо изаћи слобододни из свега овог и да ће се влада конструктивније односити према грађанима", рекао је Јанковић новинарима у Дому омладине.

Премијер Србије Александар Вучић оптужио је заменицу шефа мисије ОЕБС-а у Србији Полу Тиде да врши притисак на медије да воде кампању против њега.

Јанковић је додао да ће ОЕБС знати како да одговори на те оптужбе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси