Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ко је убио нашег колегу?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2014.

Аутор: Н. Бијелић Извор: Вечерње новости

Ко је убио нашег колегу?

Упркос многобројним обећањима свих који су у последњих 13 година били на власти - да ће бити расветљена мучка ликвидација новинара „Вечерњих новости“ Милана Пантића, која се десила у Јагодини, на данашњи дан 2001. - то се још није десило. Не зна се ко су убице, ни налогодавци.

Комисија Владе Србије за разматрање чињеница о истрагама убистава новинара, саопштила је јуче да је дошла до нових чињеница у откривању мотива, налогодаваца и извршилаца убиства Милана Пантића, с акцентом на истраге приватизације цементаре Нови Поповац и Јагодинске пиваре.

- Бројним саслушањима прикупљене су нове чињенице, отворене нове могућности. Још није саслушана једна особа која се сумњичи да је директни извршилац злочина, јер није било задовољавајуће сарадње са полицијом Немачке, где се та особа налази под другим идентитетом - саопштио је јуче Веран Матић.

Милан Пантић је у раним јутарњим сатима с неколико удараца тупим предметом у главу, убијен у улазу зграде у којој је живео у Улици Бранка Радичевића у Јагодини, док се враћао из продавнице. Неколико месеци раније објавио је серију текстова о привредном и другим врстама криминала у Поморавском округу. У време убиства, Пантић је писао о корупцији у Јагодинској пивари и цементари Нови Поповац.

Рођен је 1954. године у Драгову код Рековца, а новинарску каријеру је почео у недељнику „Нови пут“ из Јагодине. Пантићево име је 3. маја 2002. године уписано на споменик у Вашингтону на 1.395. месту, уз имена новинара света који су од 1812. године изгубили живот на задатку. Његово име и биографија налазе се и у вашингтонском Музеју новинарства, у меморијалном делу посвећеном новинарима који су широм света страдали због посла којим су се бавили.

Почетком прошле године оформљена је Комисија за откривање убистава новинара. Тада је први пут обједињена документација јагодинског тужилаштва, БИА, Управе за криминалистичку полицију и Тужилаштва за организовани криминал. Јавност је први пут чула да постоје дојаве и нова сазнања, да су први пут узети листинзи телефонских разговора, да се примењују ДНК анализе...

Председник Комисије Веран Матић указао је да је у истрази убиства Милана Пантића било много „нечињења“ и да је промењено чак седам радних група.

- На тај начин није могуће расветлити то дело, то је било више замазивање очију јавности него искрена и озбиљна жеља да се нешто уради - казао је Матић.

- Комисија је анализирала теме којима се Пантић бавио, како би ушла у траг мотивима и наручиоцима.

Током свих ових година полиција је саслушала више од 1.600 особа, од којих је 300 било на полиграфу. Међу њима овој врсти испитивања подвргнуо се Зоран Јањушевић, некадашњи сарадник премијера Зорана Ђинђића, чије се име доводило у вези спорне приватизације цементаре. Резултати полиграфа су показали да он нема ни директна ни индиректна сазнања о смрти дописника. Поред Јањушевића, полиграфско тестирање затражено је и од Немање Колесара, тадашњег председника Управног одбора „Цементаре“, али је он то одбио. На „детектор лажи“ стављен је, уз пристанак, и Дарко Крижан, у то време директор овог предузећа.

И он је, попут Јањушевића, прошао ову проверу „кривице“.

На „детектору лажи“, на сопствени захтев био је и лидер Јединствене Србије, Драган Марковић Палма, а тестирање је показало да нема везе са злочином. Он је тражио да буде подвргнут тестирању, пошто га је претходно Чедомир Јовановић, председник ЛДП, прозвао због убиства.

Почетком ове године објављене су информације да полиција има озбиљна сазнања о томе ко су највероватније убице. Реч је, како је саопштено, о двојици плаћеника, од којих је један на слободи у иностранству, док други већ издржава вишедеценијску казну затвора. Како је писано, један од могућих убица Милана Пантића, који сада живи у Западној Европи, био је осумњичен и за атентат на Љубишу Савића Маузера, тадашњег начелника Управе полиције МУП Републике Српске, у лето 1998. године. Од тада нових информација нема.

Славко Ћурувија и Дада Вујасиновић

Комисија за откривање убистава новинара између осталог се бави и разотркивањем ликвидација Славка Ћурувије, власника „Дневног телеграфа“, 1999. године и Радиславе Даде Вујасиновић, новинарке „Дуге“ 1994.

Награда

Добитници овогодишње награде за новинарску храброст „Милан Пантић“ су фоторепортер агенције Тањуг Немања Јовановић и дописница „Вечерњих новости“ из Крушевца Софија Бабовић. Одлуку је донео жири који чине представници „Вечерњих новости“, УНС, НУНС, Недељника „Нови пут“ из Јагодине и Књижевног клуба „Ђура Јакшић“ из Јагодине.

Њих двоје су награду добили „за изузетну храброст, упорност и високу професионалност у новинарству“, стоји у образложењу жирија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси