Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Председник Томислав Николић опет напао “Блиц”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 06. 2014.

Аутор: С. П. Извор: Блиц

Председник Томислав Николић опет напао “Блиц”

Председник Србије Томислав Николић поново је напао „Блиц“ и нашу компанију. Због тога смо поново принуђени на полемику са председником.

НИКОЛИЋ: Неки листови којима се не свиђа што сам председник и којима се не свиђа што сам овакав председник... неки листови који уопште не знају шта је то новинарство и који дозвољавају да све о мени напишу, који мисле да је то слабост, а оног часа кад бих им одговорио, рекли би да сам постао диктатор, који мисле да је слобода медија угрозити туђе достојанство, туђ живот, снизити вредност човеку лажима само зато што можеш у Србији да напишеш шта год хоћеш и да зато не одговараш. Дакле, тим медијима ја нећу никад да ваљам... Ја имам 35 насловних страница новина „Блиц” у кампањи које су против мене. И долазио је швајцарски амбасадор са представницима компаније коју су купили и ја сам им показао и рекао, извините, ако је то могуће код вас, могуће је и код нас... само нисам видео да се у Швајцарској и Немачкој ваше новине на овај начин баве људима који воде државу...

БЛИЦ: Да се пре него што је изнео овакве паушалне оцене председник Николић мало распитао, сазнао би да су управо новине из наше компаније пишући о корупционашкој афери немачког председника Кристијана Вулфа довеле до његове смене. Наиме, након што је „Билд” сазнао да је Вулф, као гувернер Доње Саксоније узео зајам од супруге богатог пријатеља, немачки председник је покушао да стопира објављивање вести тако што је оставио поруку на телефонској секретарици главног уредника ових новина. Вест је објављена и председник Вулф је био принуђен да поднесе оставку!

У држави где је Николић председник могуће је да његов саветник притиска директорку Агенције за приватизацију из личних интереса, а да писање о томе Николић представи као „испад медија” и „континуирано нарушавање угледа институције председника државе.” Напомињући „да иако он може све да издржи”, овај пут је решио да одговори. А ево и зашто?

НИКОЛИЋ: ... Они су кренули на Србију... Чини се да су кренули много озбиљније него до сада и да, у ствари, они урушавају систем. Ако неко прогласи Србију за диктаторску земљу, шта је у питању? То што им је одговорио Александар Вучић? А шта, ја немам храбрости да одговорим? Кријем нешто, имам путера на глави? Хајде сад ћу и ја да им одговорим, хајде да мени неко каже да сам диктатор, да видим чиме ће то да докажу. Знате, председнику владе кад год у ванредној ситуацији нареди, могу да кажу ево га наређује, диктатор. Све могу да ураде, али ако крену и на председника државе и на председника владе, о чему се ту ради? Структура власништва, јесте, поменуо сам је, па су ми рекли ти си против страних инвеститора... Ау, ал‘ је направљена фабрика са хиљаду радника у тој приватизацији. Како ником не паде на памет да направи такву фабрику!

БЛИЦ: Велики је проблем то што је председник у замени теза изнео опасну тврдњу о томе да је неко „кренуо на Србију” и да се ради о „урушавању система”. Поистовећујући себе са државом и системом Николић понавља грешку својих претходника, а једини који је био и држава и систем звао се Јосип Броз Тито. Знамо како је завршила и та држава и њен систем! Председништво је само једна од институција државе, председник је променљива фи гура и критичко писање о њима не може бити напад на државу, већ пре може помоћи да се она стабилизује. Држава треба да се брани у дечјим болницама где фале педијатри, у клиникама где су због корупције сви гинеколози у затвору, на друмовима где нам точкови ускачу у ударне рупе, на утврдама река које попуштају од јаче кише, у војсци која ће остати без резервног састава, на небу где фале борбени авиони који по међународној обавези морају да га контролишу, у фабрикама лекова где је проневерено десетине милиона евра, у малињацима чији плод с е л ј а ц и изручују по асфалту, на празним противградним станицама... А што се тиче малициозне опсервације о фабрици - фабрика нисмо, али смо медијска кућа која упошљава 700 људи, редовно уплаћује плате радницима и испуњава све обавезе према држави!

НИКОЛИЋ: То што ћу да будем на насловној страни једних новина, баш ме брига. Ако хоће да их пустим у купатило, нека седе тамо и нек чекају шта ли радим у купатилу.

БЛИЦ: Захваљујемо се на понуди председнику, али ми нисмо водоинсталатери, а још мање воајери. Што не значи да нећемо пратити шта он ради ван купатила и сличних просторија, јер то нам је професионална обавеза. Нарочито, ако се ствари које су резервисане за тоалет преносе у јавни дискурс.

НИКОЛИЋ: Ја имам негативно мишљење о томе како људи воде медије. Нису ту криви новинари... Има ли новинарства у Србији, има ли анализе? ... Ја кад бих уређивао новине, кад бих био новинар, ја бих дао само да ми укаже на граматичке грешке, то је у реду, нек лекторишу. Да ми неко врши цензуру? Да ја издајем новине у 100.000 примерака, да их продам, зарадим новац, да ми се рекламирају државна и јавна предузећа и да се жалим на цензуру, е па мало је то превише. Каква је то врста цензуре? Што не кажу каква цензура?

БЛИЦ: Уместо што се уживљава у улогу новинара и теоретише о новинарској храбрости, било би много целисходније да председник ради на атмосфери у којој за наш посао неће бити потребна само храброст, а сад нам је то једини адут. И само што је одржао предавање шта би било да је он новинар, Николић је несвесно признао да се јавна и државна предузећа могу оглашавати само у медијима лојалним властима.

Агенција: Николић одговоран за саветника

Агенција за борбу против корупције покренула је поступак против Предрага Микића, саветника за привреду председника Србије Томислава Николића, јер је био обавезан да, по ступању на функцију, Агенцији пријави могући сукоб интереса, а то није учинио. У истом саопштењу, Агенција за борбу против корупције налаже председнику Николићу да јој у року од осам дана достави писани документ да га је Микић о истој овој ствари обавестио (ако јесте), јер по закону и председник онда одговара за исти прекршај.

Последњих недеља саветник Микић је у жижи јавности због оптужби в.д. директорке Агенције за приватизацију Виде Узелац да је на њу вршио притисак да по убрзаном поступку прода “Радничко прихватилиште” његовом сину Жарку. Зато је Узелчева Микића пријавила, између осталих, Агенцији за борбу против корупције збопг недозвољеног утицаја од стране јавног функционера. У складу са законом, Агенција је од председника Николића затражила да испита случај, да ли у питању његовог саветника постоји основ за покретање дисциплинског, прекршајног или кривичног поступка.

Николић је стао на страну саветника и Агенцију обавестио да не постоји основ за било какав поступак.. Председник Николић је додатно Агенцију упозорио да је укључивање јавности у овој случај повреда закона који регулише заштиту података о личности, а посебно података о функционеру и са њим повезаним лицима, на шта је Агенција за борбу против корупције одоговорила да не постоји повреда закона.

Блиц одувек за ред

НИКОЛИЋ: Овде ми се чини да су много озбиљније ствари у питању А пошто имам више искуства него неки тамо који се усуђују да пишу о мени година, онда ја предосећам где се то ваља и шта се то дешава. Коме би одговарао хаос у Србији?

БЛИЦ: Никоме, и ми се већ 18 година, колико наше новине постоје, у домену свог посла управо боримо за увођење реда и одговорности, чега се председник Николић досетио тек пре неку годину.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси