Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Говор мржње и слобода изражавања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 06. 2014.

Извор: Фонет

Говор мржње и слобода изражавања

Слободни медији и заштита основног права на слободно изражавање у самој су сржи развоја толерантнијих и поштованих друштава, изјавила је данас у Приштини представница Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) за слободу медија Дуња Мијатовић.

Мијатовић је са шефом Мисије ОЕБС Жан-Клодом Шлумбергером отворили регионалну конференцију о томе како одговорити на случајеве говора мржње, а не нарушити слободу изражавања.

"Говор мржње може да науди онима против којих је усмерен зато што подстиче дискриминацију, насиље и друга кршења људских права", истакао је Шлумбергер.

Мијатовић је додала да једино изражавање које представља директно позивање на насиље може да буде забрањено и да сваки остали говор, без обзира колико проблематичан или увредљив, не треба да буде предмет гоњења.

Конференција обележава почетак дебате о одговору на говор мржње на Косову, као и размену најбољих искустава Западног Балкана.

Мисија ОЕБС има мандат да заштити и унапреди људска права, демократизацију и развој сектора за јавну безбедност.

На ОЕБС конференцији учествовало је више од 50 новинара, правних стручњака, представника цивилног друштва и институција из Западног Балкана који су разматрали правне уредбе и искуства примењена у региону у напору да се говор мржње умањи.

Они су истакли да су активно учешће цивилног друштва и одговарајући одговори институција кључни за сузбијање говора мржње, укључујући и говор мржње на интернету, наводи се у саопштењу.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси