Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС дужницима може чак и да плени имовину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2014.

Аутор: Светомир Марјановић Извор: Блиц

РТС дужницима може чак и да плени имовину

Сви грађани ће опет морати да плаћају 500 динара за ТВ претплату, по цену да им приватни извршитељи због дуга заплењују имовину, открива „Блиц“.

Овако ће изгледати нови начин наплате ТВ претплате који је осмишљен у Министарству фи нансија. Како ће то у пракси функционисати, открива саговорник „Блица” из ресора који води Лазар Крстић.

Нова такса за Јавни сервис почиње са наплатом од 1. јануара 2016. До тада ће се РТС фи нансирати из буџета и од садашње претплате преко рачуна за струју.

Нова такса ће се наплаћивати тако што РТС на 2,55 милиона домаћинстава у Србији која имају бројило за струју сваког месеца слати рачун с уплатницом од 500 динара која ће морати да се плати - каже саговорник „Блица”.

Плаћање претплате за РТС, чије је укидање обећала СНС, захтев је и ЕУ која тражи од Србије да се Јавни сервис не фи нансира из буџета. Одлучили смо се на увођење таксе за РТС јер овакав вид наплате ослобађа Јавни сервис склапања уговора са сваким корисником понаособ.

Даље, такса је „пореска категорија“ и РТС ће имати право да принудно наплати потраживања, чак и да плени имовину онима који је не буду плаћали. И треће, новац од таксе иде директно РТС-у, а не прво ЕПС-у као до сада - открива наш саговорник.

На питање како ће РТС пленити имовину од оних који не плате 500 динара, функционер Министарства фи нансија каже да ће уместо РТС то радити „принудни извршитељи”. Али, постоји проблем.

Услуга приватних извршитеља за сваки посебан случај кошта 4.700 динара и наплаћује се унапред. Тако да ће се РТС-у реално исплатити да јури оне неплатише који више од годину дана не буду плаћали таксу - каже саговорник „Блица”.

Према рачуници „Блица”, уколико би РТС наплатио 100 одсто нове таксе, годишње би сакупио нешто више од 133 милиона евра. Међутим, званични подаци говоре да је у 2013. наплата претплате за била само 30,6 одсто и да је РТС имао приход од 29,6 милиона евра.

РТВ Војводини 70 одсто таксе

Када је реч о покрајинском Јавном сервису предвиђено је да од укупне наплате таксе на територији покрајине РТВ Војводина добије 70 одсто, док би преосталих 30 одсто ишло у РТС. Остало је и да Министарство фи нансија коначно реши како ће се РТС такса наплаћивати од фи рми, односно да ли ће остати досадашњи модел који је предвиђао да се на сваких 50 запослених плаћа једна ТВ претплата.

Шест кандидата за новог директора РТС

Јавни сервис добиће новог генералног директора тек после усвајања закона о електронским медијима који се још усаглашава са представницима ЕУ. Према важећим правима, директор РТС бира се на конкурсу који расписује Управни одбор Јавног сервиса чије чланове бира Савет РРА. Према информацијама „Блица”, у оптицају су шесторица кандидата за новог генералног директора:

НИКОЛА МИРКОВ, актуелни в.д. генералног директора РТС, дошао је уместо преминулог Александра Тијанића. У Радио Београду је од 1971. био директор ТВ Београда, уредник Програма 202, уредник Културног програма РТС-а, главни уредник Првог програма радија и директор Радио Београда.

ГОРАН КАРАЏИЋ, председник Савета РРА који је на овој функцији заменио владику Порфирија. У новинарству је више од 20 година, радио је у „Гласу омладине”, „Ставу”, „Дневнику”, „Статусу”, „Пензионерским новинама”, „Новосадском недељнику”, био је и директор ТВ „Апола”.

МИЛОРАД ВУЧЕЛИЋ, био директор РТС од 1992. до 1995. Уређивао је лист „Студент”, „Књижевне новине”, „Књижевну реч”, данас је главни и одговорни уредник недељника „Печат”. Био је и функционер СПС у време Слободана Милошевића, али је напустио странку када је СПС преузео Ивица Дачић.

МИЛОМИР МАРИЋ, једно време водио БК телевизију, сада је уредник на ТВ „Хепи”. Био и главни уредник недељника „Дуга”, као и више магазина.

ВЕРАН МАТИЋ, оснивач, сувласник, директор и главни уредник Радија и ТВ Б92. Иницирао је низ великих хуманитарних акција, добровољно давање крви, завештање органа, акцију превенције рака дојке, акцију „Битка за бебе“.

КАНДИДАТ ПИНКА, засад се још не зна тачно име, али очекује се да ће један од кандидата за новог генералног директора РТС бити и неко кога ће предложити власник Телевизије „Пинк” Жељко Митровић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси