Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поплава, ракија и слобода штампе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 06. 2014.

Аутор: Александар Апостоловски Извор: Политика

Поплава, ракија и слобода штампе

Да ли је дневни лист „Блиц” прекршио кодекс новинара Србије о истинитости извештавања и створио негативну климу у друштву када је реч о имиџу и кредибилитету председника Србије Томислава Николића, у тексту објављеном 21. маја 2014, под насловом „Док се Србија давила Николић пекао ракију”?

Или је, како тврди тај лист, у време катастрофалних поплава, Николић „у суботу од раног јутра пекао ракију ’томовачу’, а у недељу је било посебно славље јер је имао неке врло важне госте”?
„Блиц”, такође у спорном тексту, пише да се „ражањ пушио током читавог
јутра”...

Како год било, први пут се Савету за штампу жали председник републике, тако да ће 26. јуна ово регулаторно тело имати изузетно занимљив случај. Седнице Комисије за жалбе Савета за штампу, као и увек, одржавају се последњег четвртка у месецу.

Како каже генерални секретар овог савеза Гордана Новаковић, председник Србије Томислав Николић жалио се на писање „Блица”, 9. јуна, у понедељак.

– Према процедури рада Савета за штампу, жалбе су достављене главним уредницима и редакцијама је остављено седам дана да одговоре на жалбе. „Блиц” је одговорио одмах – каже Новаковић.

Међутим, учесници спора могу избећи излазак пред Комисију за жалбе уколико се пре тога договоре око објављивања реаговања, демантија, или нечег другог што би задовољило обе стране. То се у случају „Блица” неће догодити, јер су већ одговорили на жалбу. Уредништво тог листа не мисли да су се огрешили о новинарске кодексе.

У тексту жалбе Томислава Николића, објављеном на сајту Савета за штампу, шеф државе мисли другачије:

– Новинар у тексту наводи да није само дневни лист „Блиц” тражио председника већ и да су грађани на друштвеним мрежама постављали исто питање, јер је било очигледно „да Николића нема, а поплаве уништавају градове”. Уз текст је приложена и фотографија испод које је наведен текст: „’Тенденциозни’ волонтери са београдског Ушћа: председниче, где си био за викенд”. У вези са поменутим наводима новинар даље у тексту истиче да се обратио саветници председника републике госпођи Станислави Пак, како би добио одговор на спорна питања која је поставио у тексту. Госпођа Пак одговорила је на постављена питања у којима је навела све моје активности током суботе 17. маја 2014. и недеље 18. маја 2014, и у којима истиче да сам био ангажован на прикупљању помоћи грађанима настрадалима у поплавама које су наступиле – пише председник и наставља:

– Упоређујући изјаву саветника председника госпође Станиславе Пак са наводима са почетка спорног новинског текста, аутор текста је очигледно злонамерно додао наводе о „проведеном викенду и печењу у Бајчетини док је Србија пливала у води”. При томе аутор текста и поред добијеног званичног одговора недвосмислено и одговорно и даље тврди да зна где сам био током викенда. Дакле новинар уместо трагања за одговором где се председник републике у одређеном тренутку налази, износи непроверену тврдњу, иако му је одговор претходно дат. Ово указује на ниске мотиве написаног новинарског текста. О мојим активностима током викенда јавност је била обавештена, путем саопштења, два гостовања моје саветнице Станиславе Пак-Станковић у емисијама на телевизијама Пинк и ПТЦ, као и поменутим одговорима листу „Блиц”. Дакле, током поменутог викенда био сам у комуникацији са председницима бројних држава, које сам известио о размерама катастрофе, на основу чега је помоћ одмах стигла из Словеније, Македоније, Белорусије, Израела, Емирата, Републике Српске, Црне Горе, прикупио лично помоћ, и апеловао да се тој помоћи прикључе и домаће и стране компаније, о чему су моји сарадници известили јавност. О томе колике су размере неистина које пласира „Блиц”, сведочи и чињеница да средина маја није време печења ракије – навео је Николић.

Светомир Марјановић, одговорни уредник „Блица”, међутим, у одговору на жалбу председника Николића, такође се позива на време када се пече ракија. Али тај аргумент користи у корист „Блица”. Наиме, Марјановић у писму Савету за штампу тврди да су готово идентично питање (о времену када се пече ракија) новинари „Блица” поставили саговорницима из врха СНС-а.

– Од њих смо и добили информацију о томе где је током викенда (17. и 18. мај) био Томислав Николић, у својству председника Републике Србије. „Објашњено” нам је да ракија може да се испече и од јабука које се могу купити на пијаци – пише Марјановић, прецизирајући како је, заправо, жеља листа била да упознају јавност како и на који начин наши највиши државни функционери учествују у помоћи угроженом становништву од поплава. Марјановић тврди следеће:

– Информације да је грађанин Томислав Николић тог викенда (субота 17. мај) пекао ракију у свом родном селу Бајчетини добили смо од неколико највиших функционера СНС-а који су из разумљивих разлога инсистирали на анонимности јер је ту партију, подсетимо, основао грађанин Томислав Николић. Из истих извора добили смо и информацију да је Томислав Николић, у својству председника Републике Србије, сутрадан (недеља 18. мај) спремио печење (да будемо тачни – јагњетину на ражњу), како би угостио првог сарадника шеика Абу Дабија. Информацију о ком госту је реч нисмо желели да објавимо јер је изразита жеља уваженог госта била да се јавно не публикује његова посета, као и обећање да ће шеик Абу Дабија помоћи угрожене у поплавама са 10 милиона долара. Међутим, ову информацију у одговору „Блицу” потврдили су сарадници председника Републике Србије – пише Марјановић и указује да су, придржавајући се кодекса и добре новинарске праске да се чује и друга страна, новинари „Блица” упутили саветници за медије председника Републике Србије Станислави Пак два врло једноставна питања: где је био председник Републике Србије током викенда (17. и 18. мај) и шта је радио председник Републике Србије током тог викенда.

Према писању Марјановића, „од госпође Пак добили смо одговор шта је радио председник Републике Србије током тог викенда и тај одговор је објављен у потпуности”.

– Међутим, и после неколико инсистирања нисмо добили одговор где је председник Републике Србије био током викенда. Чак ни грађанин Томислав Николић у својој жалби Савету за штампу не жели да открије где је био током викенда (17. и 18. маја) – пише у одговору „Блица”. Ко ће победити у процесу „Николић–’Блиц’”? Чији аргументи ће превладати?

„Ало” ћути

Председник Србије Томислав Николић жалио се такође на текст таблоида „Ало”, али одговор тог листа Савету за штампу још није стигао. Наиме, „Ало” је на насловној страни у броју од 31. маја објавио фотографију и наслов „Томиславе Николићу, имаш ли ти имало стида”, као и текст на трећој страни истог броја под насловом „Сами сте криви”. Николић и у овој жалби такође истиче да су прекршена начела Кодекса новинара Србије о истинитости извештавања и одговорности новинара.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

16.06.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 23:37

Šibicarenje

Svakom čitaocu Blica i Alo, ne samo medijskim analitičarima, veoma je dobro poznato da je reč o redakcijama koje se redovno bave medijskim šibicarenjem.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси