Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Реаговање СИНОС-а на изјаве медијских "експерткиња"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 06. 2014.

Извор: sinos.rs

Реаговање СИНОС-а на изјаве медијских "експерткиња"

Синдикат новинара Србије оштро протестује због дискриминације коју део "медијске елите" годинама спроводи према нашој организацији а кулминира управо сада, пред доношење сета медијских закона.

Повод за ово реаговање су изјаве, на дводневној конференцији у Тирани о стању медија у Југоисточној Европи, где су, како су пренели медији, "медијске експерткиње“ Јованка Матић и Дубравка Валић Недељковић позвале Медијску коалицију да иницира оснивање националног синдиката новинара, који неће бити повезан ни са једном постојећом професионалном организацијом, који ће бити слободан од политичких утицаја и посвећен искључиво заштити радних права новинара, кроз преговоре са послодавцима, који ће резултирати колективним гранским уговором."

Зашто се поменуте „експерткиње“ праве да не знају да Синдикат новинара Србије постоји од 2002. године, да је од 2005. године члан Европске и Светске федерације новинара и да је 2011. године, са два медијска удружења, био домаћин Годишње скупштине Европске федерације новинара, на којој је учествовало 110 делегата из 42 земље.

Ту Скупштину је, иначе, отворио тадашњи председникСрбије, господин Тадић, што ће рећи да је догађају и власт посветила значајну пажњу.

Синдикат, дакле, врло постоји само  није по вољи, ни неких медијских удружења, ни медијских „експерата“, јер се ПРОТИВИ наставку приватизације медија (док се не измене услови који су оставили катастрофалне последице, успостави социјални дијалог између послодаваца и запослених, потпише грански колективни уговори и отвори извештај Верице Бараћ о притисцима и проблемима у медијима).

То су разлози су због којих су наш рад игнорисали, пре свих, медији чији власници нису познати јавности, као и медијске организације блиске крупном капиталу.
 
Сада се оспорава чињеница да СИНОС постоји, упркос 1500 чланова у више од тридесет подружница у земљи.

"Медијске експерткиње" су превиделе да је такав Синдикат новинара Србије, одмах по оснивању, припремио Нацрт гранског колективног уговора, по узору на најбоља европска искуства, и јуна 2006. године започео договор са Асоцијацијом медија о успостављању социјалног дијалога медијских синдиката и послодавачких организација, али је преговоре прекинула Асоцијација медија, прогласивши се нерепрезентативно .

Синдикат новинара Србије годинама упозорава да су све приче о слободи медија, празне приче све док нема слободних новинара, а слободни новинари су радно правно заштићени новинари. Штити их колективни уговор. НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ је што у приватним медијима у Србији нема синдиката, нема дијалога и нема  колективних уговора.
 
СИНДИКАЛНО ОРГАНИЗОВАЊЕ У ПРИВАТНИМ МЕДИЈИМА ЈЕ ЗАБРАЊЕНО У ТОЈ МЕРИ ДА ЈЕ СВАКО ПОМИЊАЊЕ - ПОВОД ПОСЛОДАВЦУ ДА ОТПУСТИ НОВИНАРА.

Новинар који не сме да се синдикално организује и бори за  своја права, не може да се бави истраживачким новинарством, подложан је цензури и аутоцензури.
   
Синдикат новинара је новембра 2011. године, поводом Европског дана слободе медија у Крагујевцу организовао скуп којем је присуствовао и тадашњи председник Европске федерације новинара Арне Кенинг, као и тадашњи секретар Савета за борбу против корупције Иван Златић. Истог дана у исто време и у истом граду Савет за штампу организовао је свој састанак, што је био алиби да камере "независних медија "(које крију своје власнике) не забележе овај догађај.
 
Господин Кенинг долазио је у Београд и новембра 2012. године и у разговору са тадашњим председником Владе Србије Ивицом Дачићем, инсистирао да новинарски синдикат има једнак третман, као и остале две чланице ЕФЈ (УНС и НУНС) у припреми сета медијских закона
. Повод је био медијски скуп у Аранђеловцу октобра 2011. године на којем представницима Синдиката новинара Србије није омогућено да присуствују иако су су то писмено затражили од организатора ОЕБС-а и Министарства културе и информисања.

У организацији Синдиката новинара Србије и на иницијативу неколико локалних медија у фебруару прошле године основана је Коалиција запослених у медијима. У расправи о предложеном сету медијских закона учествовали смо заједно а тим поводом организовали и неколико округлих столова.

Недавно смо упутили отворено писмо председнику Владе Србије Александру Вучићу у којем, подсећам,  наводимо: 

1.       Нацрти медијских закона који предвиђају потпуни излазак државе из медија у супротности су са највишим правним актом, Уставом Републике Србије.
2.       Нацрти медијских закона припремани су у недемократској и незаконитој атмосфери, с обзиром да у њиховој изради нису учествовали представници медија чији су оснивачи локалне самоуправе, а да су се од Нацрта оградили и чланови радне групе чија се имена налазе у решењима о формирању Радне групе.
3.       Имајући у виду досадашње резултате приватизације медија јасно је да је овакав концепт у директном интересу моћног лобија који окупља тајкуне. Грађанима ће бити ускраћено право да буду објективно информисани чиме ће директно бити угрожен јавни интерес.
4.       Бескомпромисним концептом приватизације медија биће ограничена и права мањинских заједница, што је такође супротно Уставу и пракси европских држава.
5.       Неспорна је чињеница да у Европској унији (ЕУ) постоје медији чији су оснивачи локалне самоуправе, као и регионални јавни сервиси. Такву могућност предвиђа и важећа Медијска стратегија која је добила позитивно мишљење Европске уније.
6.       Синдикат новинара Србије и Коалиција запослених у медијима инсистирају да се пре усвајања медијских закона успостави демократски дијалог и да се  отвори извештај Верице Бараћ.

Поједини људи који воде медије прозване у овом Извештају, били су део тима који је креирао сет медијских закона. Под њиховим директним притиском припремана су решења која штите интересе крупног капитала, и која ће, уколико буду усвојена, водити у даљу тајкунизацију и таблоидизацију медија. Јавност ће оставити без непристрасних информација, а више од 4.000 људи без посла.
       
Уколико наши захтеви не буду испуњени позваћемо грађане да се супроставе увођењу медијског мрака и да одбране јавни интерес и Уставом загарантовано право на објективно и правовременоинформисање.
      
"Медијске експерткиње", сазнајемо из медија, ништа од овога нису знале, иако смо на неким скуповима заједно учествовали. Омакао им се, још један пропуст: У Медијској коалицији, коју позивају да формира синдикат, осим три медијска удружења налазе се и две организације које окупљају послодавце. Није уобичајено,  у демократском свету, да послодавци оснивају синдикате. Ако се тонегде и догоди, такви синдикати се називају "жутим" и немају право да преговарају у име запослених.

             
Драгана Чабаркапа
Председница СИНОС                 У Београду, 14. јун 2014.

Коментари (3)

Остави коментар
сре

18.06.

2014.

Саша Тодоровић [нерегистровани] у 01:34

ЈИП "Књажевац"

А шта ће бити са нама који смо 2009. године експресно приватизовани, па после кратког временског интервала и угашени!? "Пуј, пике, не важи"...а где су године и године уложеног труда, ентузијазма, улагања у опрему - и оснивача, локалне самоуправе и самих запослених? Шта је са породицама које су у том моменту остале без прихода? ХОЋЕМО РЕВИЗИЈУ СВИХ ПРИВАТИЗАЦИЈА!!!

Одговори
уто

17.06.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 13:32

Samo borbeno!

Ma, samo borbeno! Džabe im donacije i političko-tajkunske kombinacije. Na strani obespravljenih novinara je istina i pravda, a i više nas je.

Одговори
пон

16.06.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 19:01

džabe priče

Valićka je toliko zaljubljena u sebe, da ništa ne vidi i ne čuje sa svojih olimpijskih visina.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси