Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Претплате можда не буде, то је само нацрт закона
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 06. 2014.

Аутор: Наташа Латковић Извор: Блиц

Претплате можда не буде, то је само нацрт закона

СНС је јуче потврдио наше писање да је спреман нови нацрт закона који предвиђа увођење таксе за грађане од 500 динара за РТС, али и нагласио да то није коначан предлог.

У саопштењу напредњаци инсистирају на томе како нису истините информације да ће грађани плаћати за Јавни сервис 500 динара по цену заплене имовине, али и наводе да је истина да се такве одредбе налазе у нацрту закона Министарства културе. Оваква реакција направила је забуну јер су својим демантијем заправо потврдили писање нашег листа. Зато смо позвали шефа посланичке групе СНС Зорана Бабића.

„Блиц“ покушава да нас тврдњама које нису утемељене у закону посвађа са грађанима. Знате ли ви колики је пут од нацрта до закона? Он прво треба да прође Владу, да уђе у скупштинску процедуру, па да иде на усвајање - наводи Бабић.

На наше подсећање да се у тексту нигде не наводи да се ради о законском решењу, већ о плану, Бабић иронично одговара да он може да каже и да „Блиц“ хоће да „угаси остале медије“.

И шта ће онда бити? То би било ширење панике. Ви сте причом о претплати ширили панику. Ви треба да радите свој посао, а ми ћемо свој - упозорио нас је Бабић.

Александар Вучић, у то време први потпредседник Владе, објавио је на свом Фејсбук профи лу 23. маја 2013. да ће укинути претплату.

„ТВ претплата, као што сам и обећао грађанима Србије, биће укинута јер ја не припадам оном типу људи који су 12 година обмањивали грађане Србије и бавили се само маркетиншким триковима. То је наша обавеза од које нећемо одустати“, написао је тада Вучић.

Бабића смо сада питали да ли то обећање стоји, али он није имао конкретан одговор.

Грађани ће поштовати закон. Да ми своја обећања испуњавамо, показали су грађани на изборима.

На молбу да нам конкретније одговори када ће бити укинута претплата, Бабић опет није имао одговор.

Па, ви заправо хоћете да причамо да ли ће бити цунамија за две године. Будите озбиљни. Ми смо озбиљни.

Мирковић предложио нацрт

СНС је у саопштењу навео да је одредбе о претплати и заплени имовине онима који је не плаћају предложио Саша Мирковић, државни секретар у Министарству културе и информисања. Он је, међутим, одбио да коментарише наводе СНС.

Шта је идеја

„Блиц“ је јуче објавио да ће сви грађани морати да плаћају таксу по цени од 500 динара, а да ће онима који не буду испуњавали своје обавезе бити заплењена имовина, што нам је потврђено у Министарству финансија.

Регион

Јавни РТВ сервиси у земљама региона финансирају се из претплате или таксе и прихода од оглашавања, а једино у Црној Гори директно из буџета, објавио је раније сајт „Еурактив“.

БиХ

У БиХ постоје три емитера - РТВ БиХ, РТВ Федерације БиХ и РТВ РС, и сви се финансирају од таксе која износи 7,50 марака (3,75 евра), а приходи се деле по посебној шеми.

Македонија

Плаћа се као радиодифузна такса и износи 190 денара (око три евра). Такса се плаћа Пореској управи због што боље наплате.

Црна Гора

Док је претплата била прикључена на телефонски рачун, наплата је била 60 одсто. Сада, према закону, РТВ ЦГ добија 1,2 одсто од буџетских прихода.

Хрватска

Јавни РТВ сервис финансирају грађани путем месечне претплате, која износи 80 куна (10,5 евра) и плаћа се посебно, није везана за друге рачуне.

Словенија

Финансира се из претплате и оглашавања. Претплата је 12,11 евра, а обавезни су да је плаћају сви који имају ТВ пријемник.

Неплатише

Највећи проценат наплаћене ТВ претплате у Србији био је 64 одсто. Ово је трајало до почетка економске кризе, а од 2009. постотак константно опада. У Италији чак 40 одсто људи не плаћа национални сервис, а у Пољској 65.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси