Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ нам спрема пецке због наводне цензуре!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 06. 2014.

Аутор: Биљана Бојић Извор: Курир

ЕУ нам спрема пецке због наводне цензуре!

Извештај Европске комисије за поглавље 23, које се тиче правосуђа и основних права, приведен је крају али неће, како Курир сазнаје, бити позитиван у делу који се односи на слободу медија. На тај начин се, према тврдњама наших саговорника, заправо врши притисак на Владу Србије и премијера Александра Вучића због неутралног става наше државе поводом украјинске кризе.

Аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да је политика светских сила према Србији сада умногоме везана за украјинску кризу.

Спољни фактор

- Без обзира на подршку Немачке, која јесте кључни партнер сваке државе чланице, у ЕУ је јак и атлантски блок, који воде Лондон и Вашингтон. Отуда и лажне оптужбе о цензури медија. Увек је било медија који су (не)наклоњени власти, али није било реакција на медијске притиске и једноумље у време режима ДС - каже он и истиче:

- Несумњиво се врши притисак на Владу и премијера Вучића да се Србија дистанцира од Русије поводом украјинске кризе. У том смислу сада све може да се (зло)употреби за условљавање, па и негативан извештај о поглављу 23 и наводној цензури како би се Србија на силу кочила на путу ка ЕУ.

У том смислу индикативна је изјава италијанског амбасадора у Београду Ђузепа Манца, чија земља 1. јула преузима од Грчке „штафету“ председавајућег ЕУ. Он је изразио наду у напредак у кључним поглављима 23 и 24 и дотакао се слободе медија:

- Главни изазови за Србију су реформа привреде и правосуђа, унапређење људских и мањинских права, слобода медија, али не зато што то Брисел тражи, већ зато што је то у интересу саме Србије. То је приступ „борићу се за ваше право да ме критикујете“.

Шеф преговарачког тима Тања Мишчевић очекује почетком јула извештаје Европске Комисије о скринингу за поглавље 23, као и за 24, посвећено безбедности.

Упитана да ли јој је познато да ће извештај бити негативан у делу који се тиче медија, Тања Мишчевић за Курир одговара:

Мукотрпан рад

- Извештај не може бити ни позитиван ни негативан, већ констатује стање и даје препоруке. На основу препорука из њега направимо акционе планове како да их достигнемо, па тако и у области медија. Знамо да треба да усвојимо три законе - објаснила је Тања Мишчевић, шефица српског преговарачаког тима.

Јадранка Јоксимовић

Очекујемо да буде препознат рад

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић очекује да буде препознат напор Владе Србије на путу ка ЕУ.

- На свему што евентуално буде лоше, мораћемо да дорађујемо. Поглавља 23 и 24 су политичка и увек прва отварају и последња затварају - каже министарка.

Процедура за отварање поглавља

Техничке припреме за отварање сваког од 35 поглавља преговарачког процеса изузетно су сложене и састоје се од низа међукорака - за свако поглавље прво се ради експланаторни и билатерални скрининг (анализа прописа), потом стручњаци ЕК састављају извештај, на основу ког влада земље кандидата прави акциони план. Ако га ЕК одобри, предлаже се Савету да се поглавље отвори. Кад се отворе прва поглавља, почиње тежи део посла - преговори су захтевни и поглавље се не затвара док се Брисел не увери да су прописи усклађени са европским стандардима, али и да се доследно спроводе.

Кад се затвори и последње од 35 поглавља, Србија потписује приступни уговора са ЕУ, а пошто га ратификују све земље чланице, следи формално учлањење.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси