Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ДБ у страху: Ћурувија хтео да оснује странку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 06. 2014.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

ДБ у страху: Ћурувија хтео да оснује странку

Оптужница која је 9. јуна подигнута за убиство Славка Ћурувије констатује да је мотив за његову ликвидацију био политички, наводећи детаљне извештаје ДБ и сведочење појединаца.

У извештајима ДБ пред убиство истиче се онај извештај од 19. марта 1999. Петог одељења у коме се наводи да је Ћурувија спреман да оснује странку са председником Синдиката “Независност”.

Сведок Драган Којадиновић, некадашњи уредник Студија Б је навео и да је Ћурувија на питање америчких конгресмена ко би могао да наследио Милошевића одговорио: “Ја”.

У оптужници која је подигнута 9. јуна заменик тужиоца за организовани криминал Миленко Мандић наводи да је прислушкивање Ћурувије почело још 1994, због разговора са Иваном Стамболићем и Вуком Драшковићем. Цитира извештаје Петог одељења београдског Центра ДБ од 8. септембра 1994. у коме се констатује да је Ћурувија основао часопис “Телеграф” да “има комуникацију са Иваном Стамболићем”,  бившим потпредседником Владе Србије који је по првоснажној пресуди убијен по наређењу Слободана Милошевића након што је био могући његов противкандидат на изборима.

У оптужници се цитирају извештаји Петог и Трећег одељења ДБ Београда из 1997. и 1998. о писању Ћурувијиних новина о изборним крађама, протестима опозиције и студената, као и расту тиража “Дневног телеграфа” до 140.000 новина дневно.

Власти смета и његово извештавање о убиству породице Јашари, као и организовање трибина са “Отпором”.

Такође, у извештајима ДБ се констатује да су Ћурувијине новине изабране за примену Закона о инфомисању јер пружају највећи отпор власти.

Пето одељење извештава о контактима Ћурувије са Вуком Драшковићем, лидером СПО. Такође се у оптужници цитира правоснажна пресуда за убиство Стамболића и атентат на Драшковића у Будви, где се констатује да је Милошевић издао Радомиру Марковићу, тадашњем шефу ДБ, првооптуженом за убиство Ћурувије, наређење који је овај пренео ДБ и ЈСО за ове злочине. Наводи се и пресуда за злочин на Ибарској магистрали када је покушано убиство лидера СПО, а убијена су четворица чланова ове странке.

У извештајима Петог одељења ДБ се цитира разговор Ћурувије и Драшковића у којима новинар тражи да се Драшковић ангажује да се укине уредба о забрани емитовања страних информативних програма. Сачуван је и извештај Трећег одељења њиховог разговора од 21. октобра 1998. у коме се договарају да изазову велику гужву због Закона о информисању.

Из тог разговора ДБ посебно подвлачи констатацију Ћурувије да “Милошевић уништио све што је стварано у Србији 150 година” и да је одговорна Мирјана Марковић јер је “допуштала својим лудацима да сарађују са нацистима”. Из разговора три дана касније се бележи Ћурувијина реченица да од саговорника из СПС сазнао“ да је Милошевић унутрашњу политику потпуно препустио супрузи”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси