Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СИНОС: Проблематичан статус lex specialisa Закона о приватизацији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2014.

Извор: sinos.rs

СИНОС: Проблематичан статус lex specialisa Закона о приватизацији

Синдикат новинара Србије и Коалиција запослених у медијима најоштрије протестују што је у сенци доношења Закона о раду, покренута расправа о Предлогу закона о приватизацији и стечају, чијим ће доношењем бити одређена судбина 100 000 запослених у око 600 предузећа.

Иако је Законом о државној управи и Пословником о раду Владе утврђено да јавна расправа о системским законима траје 21 дан, Министарство привреде расправу о овим битним законима планира да спроведе за само четири дана.

Са становишта медијских и синдикалних организација проблематична и правно дискутабилна је одреба којом се нацрту закона даје снага Lex specijalisa, односно да ће у случају колизије са другим законима, бити примењене одредбе Закона о приватизацији.  Будући да је Уставом Србије, локалним самоуправама гарантовано право да оснивају медије, Закон о приватизацији не може имати снагу lex specijalisa у односу на највиши правни акт државе.

Синдикат новинара Србије и Коалиција запослених у медијима такође истичу да новим законима о приватизацији и стечају неће бити исправљени недостаци претходних законских решења, с обзиром да ће се примењивати непосредна погодба без јавног тендера као равноправни метод приватизације. СИНОС и Коалиција ЗУМ посебно указују да непокривена контрола извршења уговора након приватизације такође оставља простор за манипулације и извргавање закона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси