Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вања Ћаловић: Беба стоји иза писања Информера!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2014.

Аутор: (ЕПК) Извор: Kurir-info.rs

Вања Ћаловић: Беба стоји иза писања Информера!

Црногорско државно тужилаштво затражило је од суда забрану дистрибуције дневног листа Информер у Црној Гори, због спорних чланака тог листа против активисткиње невладиног сектора Вање Ћаловић. Наиме, Информер је на насловној страни објавио фотографију жене која изгледа као да сексуално општи с псом, уз наднаслов "Спорно црногорски зоосекс скандал" и наслов "Истражите да ли је ово Вања Ћаловић".

Мотив напада на Вању Ћаловић очигледна је последица деловања њене невладине организације МАНС која је на протеклим локалним изборима успела да спречи изборну крађу која би Демократској партији социјалиста (ДПС) омогућила да сама врши власт у Подгорици.

"То је и разлог што ми се ових дана свете најпрљавијом кампањом која је икада забележена у Црној Гори”, нагласила је Ћаловићева.

Она је рекла да разуме “хистерију шефа ДПС, Мила Ђукановића”, јер су посматрачи МАНС спречили ту странку да освоји апсолутну власт у Подгорици.

“Зато ја његову хистерију, и ову освету разумем, мада ми је тешко да пристојно одговорим на оно што је премијер јуче рекао у Скупштини, на оном истом месту на којем је најавио да ће се са нама обрачунати зато што смо ми, наводно, угрозили демократски изборни процес“, казала је Ћаловићева.

 

Ћаловић: Ево црно на бело да иза гадости Информера стоји Беба Поповић

И поред осуде које долазе са свих страна због намерно фабрикованих лажи које пласира Информер у ЦГ, овај лист и даље наставља да се бави Ћаловићевом.

Амбасада САД, делегација ЕУ и ОЕБС оштро критиковали Информер

Због гнусних текстова на рачун извршне директорке МАНС реаговали су и амбасада САД у Црној Гори као и званичници делегације ЕУ у тој земљи.

Амбасада САД саопштила је да је згрожена текстом објављеним у Информеру који таргетира извршну директорку НВО МАНС Вању Ћаловић.

"Иако амбасада САД снажно подржава слободу медија, извештавање Информера је неодговорно и неумесно. За разлику од професионалног истраживачког новинарства које се бави темама релевантним за јавно добро, оваква врста писања шири дегутантне трачеве у покушају да се изврши притисак на представнике цивилног друштва", стоји у саопштењу амбасаде САД.

Како се даље наводи коришћење новинарства за злонамерно ометање рада цивилног друштва у супротности је са позитивном улогом коју медији треба да имају.

"Томе нема места у здравом демократском друштву", закључује се у саоптењу које је издала амбасада САД у Црној Гори.

Такође и делегација Европске уније у Црној Гори оштро је осудила новинске чланке објављене недавно у  Информеру о Вањи Ћаловић. Како се наоводи Делегација подржава и промовише слободно и професионално новинарство, али сматра да су ови чланци неодгороврни и покушај да се дискредитује истакнути активиста цивилног друштва у Црној Гори.

"Слобода медија је основно право Европске уније, и камен темељац демократије. Европска унија неће прихватити одступање од ЕУ стандарда о слободи говора и медијима у земљама које теже да се придруже Европској унији. Међутим, слобода медија може такође бити угрожена непоштовањем професионалних и етичких стандарда", наводи се у саопштењу.

Критике су стигле и из мисија ОЕБС у Црној Гори која је најоштрије осудила, како је саопштено, персонализоване и веома увредљиве нападе садржане у недавним извештајима Информера, против Вање Ćаловиć.

"Мисија ОЕБС природу и стил оваквог извештавања доживљава као покушај дискредитације Ћаловићеве, која је предводећи МАНС, проблем корупције ставила у фокус јавности. Мисија ОЕБС подржава слободу медија и слободу изражавања; међутим, неопходни су и професионални стандарди извештавања и поштовање новинарске етике. Оваква врста извештавања, коју карактерише персонализовани и веома увредљив тон, представља најприземнији облик непоштовања тих професионалних стандарда", наводи се у саопштењу ОЕБС.

Протести због Информера испред канцеларије Бебе Поповића

Гажењем страница дневника Информер, које су биле постављене као стаза, представници НВО Удар, цивилног сектора и политичких партија одговорили су на писање те новине о Вањи Ћаловић. “Удар” је организовао протест испред зграде Тужилаштва због писања тог дневника, а учесници, којих је било око 100, потом су стазом направљеном од страница Информера шетали до зграде Владе.

“Ми, слободни грађани морамо поручити свима да је заустављање и кажњавање злочина власти против Вање Ћаловић и свих осталих услов за који се морамо изборити свим расположим демократским средствима у институцијама система и ван њих”, поручио је професор Милан Поповић.

Још један протест одржан је испред Општинског одбора Демократске партије социјалиста, након чега су се упутули испред редакције листа Информер и канцеларије Владимира Бебе Поповића.

Окупљени су носили маске јер се, како су саопштили, из редакције Информера шири морална инфекција.

Професор Милан Поповић поручио је, обраћајући се, како је рекао, слободним грађанима и грађанкама Црне Горе, да је "напад на Вању Ћаловић напад на све нас“.

"Напад на Вању Ћаловић продужетак је афере Снимак. Ваљда не треба да вас подсећам – афера Снимак је сам врх владајуће партије и власти“, казао је Поповић.

Према његовим риечима, са нападима на Ћаловић, Мило Ђукановић улази у историју, као, како је навео, највећа несрећа, зло, срамота Црне Горе.

Ђукановић стао у одбрану Информера

Премијер Црне Горе Мило Ђукановић решио је да и лично стане у одбрану Информера. Он је напоменуо је крајње лицемерно до краја подизати галаму о томе да је крив одређени медиј пре него што се било ко, потенцијално оштећена особа, или надлежни државни органи не огласе о томе да ли је у питању фалсификат или није.

“Дакле ми до данас нисмо чули такву изјаву од стране особе о којој је реч и нисмо чули реакцију надлежног државног органа”, истакао је Ђукановић.

Овим крајње малициозним ставом Ђукановић се отворено ставио на страну листа Информер у нападима на директорку МАНС - дакле, оне организације, да подсетимо још једном, која је на протеклим локалним изборима успела да спречи изборну крађу која би ДПС-у омогућила да сама врши власт у Подгорици.

Тужилаштво тражи забрану и дистрибуцију Информера у ЦГ

Црногорско државно тужилаштво затражило је од суда забрану дистрибуције листа  Информер у Црној Гори због спорних чланака тог листа против активисткиње невладиног сектора Вање Ћаловић.

Основни суд у Подгорици потврдио је медијима да је тужилаштво затражило привремену забрану и дистрибуцију Информера до "правоснажности судске одлуке о његовој забрани".

О целом случају решила је да проговори и сама Вања Ћаловићева која је казала да је, из конкретних доказа које МАНС поседује, лако закључити ко се крије иза ове прљаве кампање, за чији рачун и са каквим намерама.

"Докази које поседујемо показују да је ове гадости на Интернет поставио Беба Поповић, и да је он поставио питање да ли сам на том огавном снимку баш ја, од свих жена на овој планети“, казала је Ћаловић.

Према њеним речима, прва монтажа која је постављена на интернет показује да је особа која је то урадила, у том тренутку на рачунару са којег је то постављено, имала отворен е-маил вбпоповиц@yахоо.цом.

"Та фотографија је затим, избрисана, али се и даље налази у архиви сајта. Према званичним подацима, та адреса је коришћена за регистрацију сајта Института за јавне политике, невладине организације регистроване у Црној Гори, чији је оснивач Поповић“, казала је Ћаловићева.

Ћаловићева је подсетила да је подгоричка Побједа недавно навела да је Поповић близак пријатељ Ђукановића.

"То су чињенице које наводе на закључак из које кухиње је дошла ова подметачина, и ко има све одговоре о томе ко, где, када и како је ово монтирао“, нагласила је она, и још једном демантовала да се она налази на том спорном снимку.

Беба Поповић: Ја немам везе са снимком

Директор Института за јавну политику, Владимир Беба Поповић, демантовао је изјаву директорице МАНС Вање Ћаловић, да он стоји из контроверзног снимка који је објавио лист Информер Црна Гора, и највио тужбу против Чаловићке.

Он је, како је рекао, чуо да је Ћаловић "на јако лош начин покушала да избјегне одговор на суштинско питање да ли је на снимку она или не".

Снимак је, како је казао, настао много пре него што је он дошао у Подгорицу.

"Филм сам видио први пут у јануару ове године, када ми је као и стотини других примаоца стигао са мени непознате адресе. Овакво обмањивање јавности је изузетно друштвено опасно, а посебно према појединцима који се налазе на удару ове групе опасних особа", поручио је Поповић.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси