Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отворена је Цензоловка!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 06. 2014.

Извор: slavkocuruvijafondacija.rs

Отворена је Цензоловка!

Славко Ћурувија фондација данас је покренула сајт Цензоловка (www.cenzolovka.rs), намењен информисању јавности о свим питањима од значаја за слободу медија у Србији. Пројекат се реализује уз подршку Амбасаде Аустралије.

После дужег периода летаргичне тишине, недавни случајеви уклањања садржаја са сајтова критички настројених медија и аутора покренули су снажну дебату о слободи медија и слободи говора у Србији. Сврха Цензоловке је да на одговоран, аргументован и отворен начин допринесе одржању те дебате и да у њу укључи што већи број медијских професионалаца, независних стручњака, представника власти, али и обичних грађана. Верујемо да је степен достигнутих слобода медија у било којем, па и у нашем друштву, директно зависан од спремности шире јавности да се укључи у борбу за њих.

Цензоловка обрађује и чува од јавног заборава случајеве попут „Фекетића“, „Обреновца“ и „Доктората“ тако што прикупља и на једноставан начин представља све јавно доступне информације (извештаје, анализе, мишљења стручњака, релевантна документа и др.) од значаја за њихово разумевање. Цензоловка притом не доноси суд о тим случајевима, већ омогућава корисницима да директним увидом у њихову хронологију и садржину сами донесу закључак. На исти начин ћемо бележити и све друге случајеве из медијске сфере за које постоји бојазан да садрже елементе цензуре или неки други облик притиска на медије и новинаре који директно угрожава право јавности да зна.

Такође, Цензоловка ће пратити процес усвајања и имплементације најављених „медијских закона“, друге друштвене и политичке процесе који утичу на степен слободе говора и слободе медија у Србији, као и све актуелне догађаје у региону и свету. 

Тим Цензоловке

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси