Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинари као проблем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 08. 2009.

Извор: Данас

Новинари као проблем


Суботица - На Дужијанци, прелепој манифестацији посвећеној завршетку жетве која је одржана у прошлу недељу, а која се у Суботици организује већ годинама, добар број новинара доживео је понижење које им је освежило оно прошлогодишње на истом месту и истом пригодом.

Наиме, редари, боди гардови или „сецуритy“ како им је писало на мајицама, били су врло одлучни да неке од представника седме силе не пусте у обележени простор на градском тргу на којем се одвијао централни догађај, јер нису „добили упутство да их пусте“, а и „не знају их“.

На несрећу, радило се углавном о локалним новинарима у невеликој вароши Суботици, и чињеници да организатор није нашао за сходно да направи акредитације или макар листу новинара. Пошто су се консултовали с организатором, редари су дозволили новинарима (мада уз опаску: „Ви можете, а ви не можете“, на шта је колега из мађарске редакције радија запрепашћено упитао „Зашто ја не“) да се провуку испод траке која је обележила место којем се не сме прићи и стану на место за које су добили одобрење. Редар их је све време упозоравао да „не смеју прећи жуту црту“, те је уколико се фоторепортер померио корак-два, хитро прискакао и враћао га у замишљену „новинарску ложу“.

У ограђеном простору су седеле званице - колико се могло са новинарске даљине и голим оком видети, углавном из света политике - а плебс је стајао иза маркирне траке, љут што им деца ништа не виде и што им новинари, који су имали ту „повластицу“ да се ипак дочепају „оне стране“ траке како би макар нешто могли снимити, заклањају видик.

Чињеница да је уочи самог финала Дужијанце избио пожар на импровизованој сцени и да је он намерно изазван не би требало да буде разлог за сумњичење новинара, јер се они бар могу проверити и легитимисати. Давор Дулић, директор СКЦ Буњевачко коло, које је организатор Дужијанце, каже за Данас да ће следеће године проблем свакако бити решен.

- Досад нисмо успели да ускладимо две стране - обезбедимо услове за рад новинарима и сачувамо аутентичност догађаја. Не смемо дозволити да нам камере и фоторепортери упадају у свечану поворку, па су због тога новинари на другој стани можда били и ускраћени за добру позицију. Ту је и потреба за опрезом, јер у колони има и доста коња и фијакера... Трудићу се да се следеће године обезбеди простор за рад новинарима и то ћемо решити на самом почетку Дужијанце, у договору са новинарима. Свакако је важно да они медијски пропрате ову свечаност - каже Дулић.

Антрфиле : Медији ипак нужни

Дужијанца има многе манифестације које почињу још у пролеће и већ од тада организатор на конференцијама за новинаре најављује свечаности тражећи што већу медијску подршку. Занимљиво је да су новинаре, и то нешто мало грубље, избацивали из светог простора редари Дужијанце и прошле године, након чега је реаговало удружење фоторепортера.

В. Лалош

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси