Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На посао без плате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 08. 2009.

Извор: Вечерње новости

На посао без плате


СОМБОР - Запослени у Радио Сомбору, њих 14, од којих су осам новинари, незадовољни су јер раде, али не примају зараде. Наиме, сатус ове  регионалне радио-станице још није решен, иако је недавно добијена регионална  фреквенција за емитовање програма на подручју Западнобачког округа.

Извештај о пословању за минулу годину и избор чланова органа управљања,  биле су теме ванредне скупштине акционара ове медијске куће. За годину дана, од  када је раскинут уговор о приватизацији, два представника Управног одбора  поднела су оставку. За новог члана УО именован је Данило Секулић, па ће после оставке председника Мирослава Божина, овај орган управљања бити комплетан и конституисан у законском року.

Јожеф Ј. Фекете, в. д. директора и главног и одговорног уредника, такође  је у оставци, и то још од новембра прошле године, али оставку досад нико није разматрао. Запослени су прекјуче примили тек фебруарску зараду (минималац). Од тада  не добијају ни плате, нити им се уплаћују доприноси.

Да подсетимо, радио је продат на аукцији 2. новембра 2007. године Ирени Вуксановић из Београда. Међутим, Агенција за приватизацију половином  минуле године раскинула је уговор са купцем, због неиспуњавања преузетих  обавеза према запосленима, али и држави.

- Средином прошле године Анита Беретић, бивша директорка радија, именована  је за заступницу државног капитала, а на предлог синдиката. После тога акције  су отишле у Акцијски фонд. На Скупштини малих акционара, 70 одсто капитала  прешло је у надлежност чувања капитала заступнице Беретић - вели Синиша  Стричевић, председник сидниката „Независност“ у овој медијској кући.

Тада је 2,5 милиона динара из општинског буџета пребачено на рачун Радио Сомбора, што је било довољно за само пет загарантованих минималних плата,  које су исплаћене свима једнако. По Стричевићевим речима, захваљујући томе што су два пројекта Радио  Сомбора прошла на конкурсу покрајинског Секретаријата за информације, недавно су  добили 700.000 динара,а и то је потрошено за минималце. Запослени долазе на посао, али су разочарани небригом оснивача, општине  Сомбор, јер не решава њихову судбину. Програм се емитује захваљујући неколицини ентузијаста, и то на језицима националних мањина, којима је жао да  грађани остану „ускраћени“ основних информација.

Антрфиле : НА КАШИЧИЦУ

- ОД локалне самоуправе добили смо свега 500.000 динара да их распоредимо  на шест месеци, али тај новац је био довољан само за испалту једне минималне зараде, а да не говоримо о одржавању емисионе технике и других трошкова - истиче Синиша Стричевић, председник синдиката. Он додаје да Радио Сомбор нема других прихода и истиче да је градска власт дужна да брине о информисању својих грађана.

Ј. Бекић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси