Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Филмови за одрасле и пре поноћи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 08. 2014.

Аутор: И. Мићевић Извор: Вечерње новости

Филмови за одрасле и пре поноћи

Еротски филмови, „хотлајн“ рекламе и брутално насиље уместо од поноћи, моћи ће убудуће да се емитују већ од 23 часа.

Биће, дакле, доступни и много већем броју деце, која често на спавање не иду пре поноћи.

Ову новину донео је Закон о електронским медијима, који је прошлог месеца усвојен у Скупштини Србије.

Прво је „зелено светло“ дала Влада, а потом и већина посланика, али никоме ова одредба није засметала. А досадашња правила кажу да се садржаји за одрасле могу емитовати тек после поноћи. То је уређено Општим обавезујућим упутством о понашању емитера, који је још 2007. донела Републичка радиодифузна агенција.

- Није наше да тумачимо закон, већ да обезбедимо његову примену, доношењем подзаконских аката. Донећемо ново обавезујуће упутство за емитере, које ће бити у складу са новим законом - каже за „Новости“ Горан Караџић, председник Савета РРА.

- Приватно, врло сам изненађен оваквим законским решењем. Ако је то само грешка која се поткрала, боље би било да буде исправљена, како не би правила већу друштвену штету.

Ни социолог др Душан Мојић са Филозофског факултета УБ не мисли да је добро да закон дозвољава садржаје за пунолетне у периоду пре поноћи.

- Треба бар да одржимо привид да неко води рачуна о стандардима и то мислим не само као социолог, него и као родитељ тинејџера - напомиње Мојовић.

- Истина, деци су ти садржаји доступни на интернету у свако доба дана, али то није разлог да их гледају на ТВ, пред спавање.

Да је много важније децу научити шта треба да гледају, а шта не, сматра Невена Лимић, психолог у ОШ „Скадарлија“.

И она каже да је у данашне време неизводљиво забранити деци приступ неком садржају.

- Треба их научити шта је за њихов узраст, а шта не. И ту је много већа улога родитеља, него државе - оцењује наша саговорница.

Иван Карл, директор филма на СББ, сматра да је добро што су правила либерализована и објашњава да није довољно само ставити границу на малолетне и пунолетне.

- Садржаји са ознаком „18“, према мом мишљењу, могу да се емитују од 23, али они за „18+“ треба да иду искључиво после поноћи - објашњава Карл.

- До сада су правила била строжа, а онда су неки уредници сами либерализовали ствари, тако да спусте границу, па напишу да је филм за гледаоце од 16 година, а заправо је за пунолетне. Сада би требало бар да се држе правилног обележавања. 

Ракија може у рекламе!

Промењена су и правила рекламирања алкохола на телевизији. Раније је било дозвољено само рекламирање пива и вина после 18 часова.

Нови закон дозвољава рекламу свих алкохолних пића током целог дана, уз ограду да реклама не сме да указује да алкохол јача физичка својства, доприноси сексуалној успешности, има терапеутска својства...

Према речима Милице Јањић, помоћника директора РТС, у овој кући и даље се придржавају старих, строжих правила и чекају тумачења РРА.

А Вера Вида, председница Центра потрошача Србије, сматра да ће се ове одредбе ускладити са новим законом о потрошачима, који не би дозволио овакво оглашавање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси