Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дачић потпуно одлепио: Је*ем вас све, мене нападате, а напредњаци хоће да угасе Курир!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 08. 2014.

Аутор: Катарина Благовић Извор: Курир

Дачић потпуно одлепио: Је*ем вас све, мене нападате, а напредњаци хоће да угасе Курир!

Орден Југославије направљен за бившег председника Слободана Милошевића, вредан око 150.000 евра, или 17.700.000 динара, годинама је скриван у сефу кабинета министра полиције, ексклузивно сазнаје Курир.

 

Орден је израђен од племенитих метала и драгог камења и тежак је око 800 грама. Звезда ордена израђена је од сребра, злата и дијаманата. Златара „Мајданпек“ направила га је својевремено за Милошевића, а одузет му је приликом хапшења у вили Мир 2001. године. 

Законске норме

Иако је по процедури одмах требало да буде похрањен у трезор Народне банке Србије, завршио је скривен у сефу у МУП, тачније у кабинету министра полиције. Од тада је прошло 13 година, променила су се три министра полиције - Душан Михајловић, Драган Јочић и Ивица Дачић, али ниједан од њих није хтео да се одвоји од скупоценог предмета.

- Орден је морао да буде похрањен у трезор НБС. Тако вредна ствар, и материјално и културолошки, не сме се чувати у сефу у МУП. Нико од бивших министара, укључујући некадашњег Милошевићевог пулена Ивицу Дачића, није нашао за сходно да испоштује законске норме. Уместо тога, само су наставили да га скривају у сефу међу осталим стварима - наводи извор Курира, а на питање да ли је орден још у МУП, каже:

Слободану Милошевићу је одузет приликом хапшења 2001. године

Стефановић вратио орден

- Више није, послат је у Народну банку кад је Небојша Стефановић преузео дужност од Дачића.

Фотографије до којих је дошао Курир показују да звезду ордена сачињава петокрака, а на њој је народни орнамент од злата у облику венца са уграђеним драгим камењем. 

Централни део орнамента уоквирен је златним кругом украшеном рубинима. Кружна подлога у средишту покривена је транспарентним црвеним емајлом на којем је златни грб СРЈ. Велика огрлица израђена је од племенитог метала, вероватно злата, састоји се од 20 чланака на којима је наизменично грб СРЈ, а средишњи чланак на себи има изгравиране ловорове гране украшене са четири драга камена.

Што се тиче вредности ордена као културног добра, орден је нулте категорије - немерљиве културно-историјске вредности и израђен је само један примерак, а према стручној процени коју је наручила српска влада, његова вредност износи око 150.000 евра!

 Бесан шеф дипломатије претио редом

И СТЕФАНОВИЋУ ЋУ СЕ НАЈЕ.АТИ МАЈКЕ!

Ивица Дачић побеснео је кад смо га позвали за изјаву.
- Је л' знаш да се прича да ће напредњаци да вас угасе до Нове године?! Ко ће онда да вам остане? Да ли знаш какве сам ја све нападе због вас трпео! Дошао сам вам на прославу рођендана, није вам био нико од напредњака, а ви им упорно идете низ длаку. 

Знаш какве сам пацке после трпео од Вучића!  - беснео је Дачић, па се обрушио на министра полиције:
„Је л' вам ту причу за орден дао Небојша Стефановић?! Сад ћу да га зовем да му се нај..ем мајке! Што ми ово радите, чиме сам то заслужио? Сад вам је Небојша супер?! Ма ј....м вас све!“. 

Потом је одговорио: „Орден ми је предала Мира Орашанин у име Драгана Јочића кад сам преузимао дужност 2008, ја Стефановићу кад сам му предавао дужност, а хапшење Милошевића било је 2001, у време Михајловића. Зашто су га ту оставили, не знам. 

Вероватно нису знали шта да раде с њим, јер му га нису одузели, а нису ни имали коме да га врате. Немам везе с тим. Нисам га дирао. Упознао сам државно руководство, и садашње и бивше, с тим и сви су били у дилеми шта да се ради.“

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси