Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Све више погинулих новинара у свету
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 08. 2014.

Извор: РТВ

Све више погинулих новинара у свету

Сурова слика стварности буди нас из дана у дана. Те је тако свеприсутнија чињеница да је новинарима све теже да извештавају из кризних подручја, којих је парадоксално, све више.

Тако је само у Сирији од почетка сукоба убијено чак 39 новинара, а велики број њих је и киднапован.

Да ли је то још једна потврда да у рату прво страда истина?

Новинари међународних медија и агенција су постали готово неизоставан део већине светских конфликата и често се налазе међу жртвама. Ипак, реткост је да се са њима поступа на овако бруталан начин.

Пре свега на удару екстремиста је америчка влада, коју они виде као главног противника. Недуго након егзекуције Фолија у јавности се појавила информација да је Исламска држава тражила откуп од преко 100 милиона долара за његову слободу. Вашингтон је одбио да уплати тај новац и покушао је да ослободи новинара војним акцијама.

Међународне организације процењују да је у Сирији нестало око 20 новинара и за већину се претпоставља да су их заробили џихадисти. Према речима представника Репортера без граница, константна претња за живот ствара велики притисак на оне који покушавају да што реалније прикажу дешавања у ратним сукобима која често нису јасно црна и бела.

Да овакве приче могу имати срећан крај показују пример Питера Куртиса који је ослобођен после две године заточеништва. Ипак, много чешће заробљени новинари завршавају попут извештача Вол Стрит Џурнала Дејвида Перла, који је киднапован у Пакистану 2002. године и убрзо убијен. Посао новинара је и у мирним условима међу најопаснијим, а изазови су огромни када они који преносе информације које не одговарају некој од сукобљених страна постану мете.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси