Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Очекујемо да и медији поштују раднике!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 08. 2014.

Извор: Данас

Саопштење за јавност Синдикалне организације АСНС - Фабрике кондиторских производа Раваница Ћуприја

Очекујемо да и медији поштују раднике!

Улога медија у креирању дневних дешавања је значајна, људске судбине често су у рукама новинара, стога су новинари дужни да сносе одговорност у сваком облику за објављену информацију.

 

Нажалост као „конзументи" свакодневни потрошачи дневних новина имали би ми из Раванице пуно разлога да се обратимо удружењима потрошача, НУНС-у и другим меродавним институцијама и тражимо заштиту и захтевамо да новинари, главни и одговорни уредници поштују основна уставна права наших радника, а пре свега право на рад.

Наслови у новинама које смо читали су бомбастични, очито сачињени само у намери да се прода новинско издање, а да ли је објављена вест тачна и да ли је због непроверене вести нарушен углед предузећа, односно радника који у производњи своју плату зарађују радом, очито не интересује уреднике јавних медија и њихове новинаре који су се „утркивали" у објављивању фотографија инсеката и сензационалистичких наслова који су, једноставно речено, лажи.

У априлу 2014. године Агенција Бета објавила је изјаву Горана Паповића, председника Националне организације потрошача Србије, који тврди да се НОПС-у обратио непознати потрошач који је доставио „фотографију" производа Бонжита са бубашвабом.

Господин Паповић је позвао потрошаче да се уздрже од куповине производа Раванице „..... у њима пронађена буба" и објављено је још низ нетачних податка. Горан Паповић и новинари нису сачекали крај контроле надлежне инспекције Министартства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и њен извештај о томе да ли постоји могућност загађења производа, већ су објавили изјаву позив на бојкот производа Раванице који је упутио Горан Паповић.

Штета је начињена предузећу објавом нетачне и непроверене изјаве. У међувремену је окончана контрола и утврђено је да Раваница примењује систем ХАСАП и да је верификована безбедност свих производа, као и да производи испуњавају услове захтева потрошача и да су они усаглашени са њиховим потребама и очекивањима који се односе на квалитет и безбедност производа. После пријема Записника надлежне инспекције Раваница је поднела тужбу против Горана Паповића због нарушавања пословног угледа предузећа и тражи одштету од 10.000.000 динара.

Суд ће донети одлуку по нашој тужби и немамо намере да дајемо коментаре о предмету спора, али сматрамо својом обавезом да скренемо пажњу јавности да након што је надлежна инспекција утврдила чињенице, медији не само да нису демантовали непроверене информације које су првобитно објавили, већ су напротив наставили хајку против Раванице, сада због тога што смо поднели тужбу због објављених неистина.

Поднета кривична тужба против Горана Паповића је резултат хтења свих запослених које је он увредио позивањем на бојкот наших производа и резултат потребе да се зна истина и стави до знања свима који имају нечасне намере према нашем предузећу да ми нећемо стајати по страни, док други покушавају да омаловаже неистинама наш рад и постојање. Мишљење запослених у нашем предузећу је да иза пласиране лажи о „буби у производу" стоји нека конкурентска кондиторска фирма из земље или иностранства, обзиром да узорак производа до данас безимени потрошач није доставио ни НОПС-у, а ни Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, служби инспекције.

Поштујемо професију новинара и напоре удружења потрошача да заштити потрошаче, али истовремено очекујемо да и наши радници буду поштовани, као и наши напори да живимо од свог рада. Ми не живимо од кредита, од помоћи државе, не добијамо субвенције. Плате сами зарађујемо својим радом, сопственим снагама и способношћу успешног менаџмента успевамо да задржимо позиције на тржишту у земљи и иностранству.

Појединци би да лажним изјавама и објавама наруше углед нашег предузећа ЗАТО: НЕМАМО НАМЕРЕ ДА ЋУТИМО И БУДЕМО САМО НЕМИ ПОСМАТРАЧИ ДЕШАВАЊА И НЕОСНОВАНИХ ПИСАНИЈАКОЈАСЕ ОДНОСЕ НАНАШЕ ПРЕДУЗЕЋЕ И У СВАКОМ ТРЕНУТКУ СМО СПРЕМНИ ДА СНАГОМ АРГУМЕНАТА ПОЗОВЕМО НА ОДГОВОРНОСТИ БРАНИМО НАШ РАД, УГЛЕД ЗАПОСЛЕНИХ ИНАШЕГ ПРЕДУЗЕЋА. ИМАМО АПСОЛУТНО ПОВЕРЕЊЕ У НАШЕ РУКОВОДСТВО КОЈЕ ЧИНЕ СПОСОБНИ РУКОВОДИОЦИ, КОЈИ ИМАЈУ ПОТРЕБНО ЗНАЊЕ, ДУГОГОДИШЊЕ РАДНО ИСКУСТВО У КОНДИТОРСКОЈ ИНДУСТРИЈИ, ОРГАНИЗАТОРСКЕ СПОСОБНОСТИИСВОЈИМ АНГАЖОВАЊЕМ И ПРЕПОЗНАТЉИВИМ КВАЛИТЕТОМ НАШИХ ПРОИЗВОДА СВРСТАЛИСУ НАШЕ ПРЕДУЗЕЋЕ У РЕД НАЈУСПЕШНИЈИХ ПРОИЗВОЂАЧА У КОНДИТОРСКОЈ ИНДУСТРИЈИ.

Мирослава Здравковић, заменица председника синдикалне организације АСНС Фабрике кондиторских производа Раваница Ћуприја

Драгана Митровић, чланица Одбора повереника синдикалне организације АСНС Фабрике кондиторских производа Раваница Ћуприја

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси