Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Потрага за убицом америчког новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 08. 2014.

Извор: Deutsche welle

Потрага за убицом америчког новинара

Убица је потпуно маскиран, на интернету се виде само његове очи. Ипак, истражитељи имају много начина да уђу у траг убици Џемса Фолија, америчког новинара убијеног у Сирији. Неки британски листови уверени су да знају ко је убица Џемса Фолија. Један хип-хоп певач се очигледно радикализовао, отишао у Сирију и још пре неколико месеци на Твитеру поставио своју слику са одсеченом главом човека.

Званичници још нису потврдили своје сумње, али и британски амбасадор у Сједињеним Америчким Државама, Питер Вестмакот, рекао је за Си-Ен-Ен (CNN) да претпоставља да ће истражитељи ускоро рећи и име убице.

Издајнички акцент

Иако је мушкарац потпуно маскиран, на видео-снимку који је постављен на интернету, за истражитеље постоје бројне могућности да му уђу у траг – пре свега преко гласа и јаког британског акцента.

Џон Ориган, лингвиста на универзитету у Лондону, може још прецизније да одреди порекло мушкарца. Он препознаје мултикултурални енглески који се говори у Лондону. Мушкарац на видео-снимку труди се да говори формалним и углађеним језиком, да тачно изговори слова „Пи“ и „Кју“.

Али глас одаје више: „Због специфичности вилице, свако има карактеристичан изговор“, каже стручњак за тероризам Пол Елмар Јорис.

„Те карактеристике се не могу мењати и одговарајући уређаји могу графички да их представе.“ Ако имате такву графичку мустру, може се почети са упоређивањем већ прикупљених говорних узорака.

Америчке и британске тајне службе које истражују убиство Фолија, имају на располагању и друге видео-снимке или снимљене телефонске разговоре. Тако могу да смање списак осумњичених. И немачка Савезна криминалистичка полиција и Интерпол имају стручњаке који су специјализовани за препознавање говора.

На крају су испитани и сведоци из окружења осумњиченог, објашњава Јорис. Британски медији извештавају да су бивши таоци радикалног исламисте препознали његов глас.

Детаљна анализа слике

Не даје само глас информације о идентитету могућег починиоца: кроз уски отвор маске виде се његове очи. „Можете прецизно да измерите размак између очију“, каже стручњак Јорис. Ако са сакупи одређени број непроменљивих карактеристика, онда и тако можете идентификовати особу.

Истражитељи користе све што имају, упркос маски – висину, тип тела, чак и сплет вена на надланици. Битно је да постоје фотографије које могу да се користе за поређење. У време друштвених мрежа, то је, изгледа, најмањи проблем. Већина младих бораца „Исламске државе“, често има профиле на Фејсбуку или Твитеру. Многи шаљу поруке из рата и хвале се својим злочинима.

Питер Нојман из Краљевског колеџа у Лондону сматра да ти млади људи и не могу другачије.

„Они су превише укорењени са онлајн-културом“, каже стручњак за радикализацију. Многи просто не могу да се одвикну од постављања слика на интернет.

Трагови на мрежама

Чак и они који на друштвеним мрежама не наступају под правим именом, тамо ипак откривају много тога о свом пореклу и пријатељима. Исламски екстремисти који људима одсецају главе, на интернету говоре о свом омиљеном фудбалском клубу, каже Нојман. Тако се брзо може скупити много материјала о осумњиченима.

Интернет има још једну важну улогу у гоњењу починилаца: информатички експерти покушавају да прате порекло видео-снимака, даоткрију из ког рачунара су постављени на интернету, у којој земљи и ком региону. Дигитални подаци откривају много, али и саме фотографије.

Наизглед, неутрални пустињски пејзаж у позадини, може да се упореди са геолошким подацима. Чак и звуци у позадини истражитељима могу да помогну да одреде регион у којем је настао видео-снимак. У Немачкој већ више од шест година постоји одељење за такве задатке, под вођством Савезног уреда за заштиту Устава.

„Таквим секвенцама не бави само један научник“, каже стручњак за тероризам Јорис. Много људи је укључено у истрагу. Техника може да игра важну улогу, али подједнако важна су и испитивања сведока од стране полиције.

У Британији су многи муслимански свештеници осудили убиство Џемса Фолија и позвали оне који знају убицу да се јаве надлежним органима. Дакле, на крају би убицу пред лице правде могао да доведе традиционални полицијски посао.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси