Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Искусни новинари чекају пензију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2014.

Аутор: Бранислав Рибар Брчко Извор: Вечерње новости

Искусни новинари чекају пензију

„Непознат новинар је чудо природе као и трудна часна сестра“, изјавио је пре четврт века Александар Тијанић, оценивши тако, засигурно не без ваљаног разлога, саркастично тадашње (не)прилике у еснафу где је постао име и стекао углед. Таквих „чуда природе“ данас је у информативним гласилима БиХ напретек.

Верско-грађански рат у БиХ уништио је новинарску професију у толикој мери да јој, с обзиром на тешко променљиве политичке и друге околности, нема опоравка у догледној будућности.

Да би избегли по живот опасне прве борбене линије многи војно способни млади људи, којима се у ратном зловремену посрећило да имају неког блиског у војној или цивилној власти, обрели су се, без обзира на школску спрему и степен образовања, у редакцијама разних информативних издања, почев од билтена војних команди, до гласила чији су оснивачи били органи власти, државне институције и политичке партије.

Тако су напрасно у „новинаре“ промовисани и они који су школовањем стекли звање РТВ механичара, трговца, електротехничара, обућара...

Не само да се тај ратни „новинарски кадар“ одржао до дана данашњег, него су, уз подразумевајућ у подршку владајућих политичких партија, чијих су се чланских књижица правовремено домогли, из њега регрутовани и руководећ и кадрови у информативним кућама од локалног, ентитетског, до државног нивоа.

Новинарским пословима немалом делу приучених људи у годинама рата, онима који су у информативним гласилима накупили више од деценије и по радног стажа, указала се већ у првим поратним годинама прилика да своја радна места „покрију“ каквимтаквим „папирима“ као доказима њихове „стручности“. У новом, преко ноћи, прећутно реформисаном новинарству готово да и нема новинара са 10-15 година предратног стажа који би своје искуство, као што се одувек радило у озбиљним информативним кућама, преносили младим школованим људима са афинитетом за бављење новинарским пословима.

Много таквих се за време рата или по његовом окончању отиснуло у бели свет, где углавном не раде у еснафу. Они који су остали у Републици Српској или у Федерацији БиХ, запамћени по оштром перу, бриткој речи, аналитичким текстовима и луцидним коментарима, чекају пензионисање да би се ратосиљали понижавајућих послова као што су узимања изјава од стасалих дрчних политичара, такозваних бизнисмена и осталих скоројевића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси