Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Македонски новинар пуштен из екстрадиционог притвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2014.

Извор: Бета

Македонски новинар пуштен из екстрадиционог притвора

Новинар и власник интернет портала "Буревесник" Зоран Божиновски (48) из Куманова, с тренутним боравиштем у Србији, пуштен је по одлуци Апелационог суда у Новом Саду из екстрадиционог притвора у коме се налазио од новембра. Божиновски је у новембру прошле године ухапшен по међународној потерници коју је за њим расписала македонска полиција.

 

Апелациони суд је Божиновском дозволио да се брани са слободе, али му је одузет пасош  и забрањено му је напуштање Србије. 

Божиновски је ухапшен у новембру 2013. на основу међународне потернице, као један од осумњичених у полицијској акцији "Шпијун" у Македонији, а чије су власти одмах затражиле његово изручење, што је из Србије одбијено и у међувремену му је само продужаван притвор.

Божиновски је један од 20 осумњичених против којих је у Македонији крајем прошле године покренут кривични поступак када је у групи под оптужбом за шпијунирање, уцене и злоццинаццко удруживање ухапшен и бивши македонски обавештајац Марјан Ефремов (53), као и шеф кабинета македонског парламента (Собрања) Марјан Маџовски (46).

Међу ухапшенима се налазе углавном садашњи и бивши припадници македонске Обавештајне агенције, Управе за безбедност и контраобавештајну службу, као и Министарства одбране.

Против свих ухапшених је покренут поступак због сумње да су се бавили шпијунирањем, али и уценама утицајних личности у Македонији од којих су тражили новац да не би објављивали у јавности детаље из њихових приватних живота. Као осумњичен за организатора ове групе означен је бивши обавештајац Марјан Ефремов, који је и првооптужени.

Судски поступак против новинара Зорана Божиновског је у међувремену одвојен од осталих ухапшених у току полицијске акције "Шпијун" због његове недоступности, а ако буде изручен Македонији судиће му се одвојено од осталих осумњичених.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси