Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телепромтер: Ко више греши
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2014.

Извор: Telepromter.rs

Телепромтер: Ко више греши

Редакција Teleprompter.rs уважава мишљење Независног удружења новинара Србије у којем се наводи да је "недопустиво објављивање личних података" чланова Интернет тима Српске напредне странке у нашем чланку "Објављујемо: Све тајне СНС ботова - фотографије, упутства, програме, телефоне".

Прво, подсећања ради, НУНС је почетком фебруара, након што је први пут објављено упутство "једне странке" (СНС) за остављање коментара на интернет порталима, апеловао на најпосећеније интернет портале у Србији да учине све како би спречили злоупотребе. 

- На тај начин коментари полако губе интерактивност као основну сврху и све више постају "страначки плакати", наводи се у саопштењу НУНС. 

Објављивањем нецензурисане верзије докумената до којих смо дошли, односно, неуклањањем бројева телефона чланова Интернет тима Српске напредне странке, истина је, свесно смо прекршили Кодекс новинара Србије, али с разлогом.

Имајући у виду то да најпосећенији интернет портали у Србији, према нашим схватањима, нису учинили ништа како би спречили страначку злоупотребу коментара, сматрали смо да је ово једини начин како бисмо се супротставили страначкој манипулацији јавним мњењем. 

Ми нисмо објавили личне броје телефона "обичних" грађана, већ пословне бројеве телефона страначких личности, тј. координатора Интернет тима СНС-а, који и те како имају контакт с јавношћу.  

Ти бројеви телефона су објављени у пословне, а не у приватне сврхе. Дакле, сматрали смо да би грађани требало да знају контакт податке координатора Интернет тима СНС-а како би могли да им демократски саопште своје негодовање због манипулације јавним мњењем и обесмишљавања коментарисања вести.

Апелујемо на НУНС и остала новинарска удружења да се више посвете спречавању опште цензуре и манипулације јавним мњењем преко најпосећенијих интернет портала, која у Србији влада већ неколико година. 

Признајемо, наш начин борбе против цензуре и манупилације јавним мњењем јесте можда неконвенционалан, али неконвенционалне методе манипулације захтевају неконвенционалан одговор. Сматрамо да је то један од начин како би се, донекле, умањио утицај страначке владавине над јавним мњењем.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси