Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Сарадња медија у региону на ниским гранама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 10. 2014.

Извор: Политика

Сарадња медија у региону на ниским гранама

Оно што је на јучерашњем округлом столу о сарадњи медија у региону Влада Мићуновић, из црногорске ТВ Вести, рекао о поларизацији медија у Црној Гори, могло би се применити и на остале бивше југословенске републике.

Створила су се два табора, један који инсистира на основним принципима новинарства и други који бежи од суштине ове професије и ласка одређеним структурама ради материјалне користи, констатовао је он, истичући да је то велики проблем, јер се новац оглашивача сели у медије из овог другог табора, док се они који озбиљно раде излажу и ризику и новчаној оскудици.

Округли сто, на којем су учествовали главни и одговорни уредници из медија у региону, организовао је Центар за демократију и помирење у југоисточној Европи (CDRSEE) који, уз подршку Европског фонда за Балкан, Министарства спољних послова Немачке и Савета за регионалну сарадњу, већ трећу сезону реализује прву и једину регионалну емисију „Окружење“.

У официјелном делу програма, непосредно пре округлог стола, говорили су и Хајнц Вилхелм, амбасадор Републике Немачке у Београду, Ерхард Бусек, председник управног одбора CDRSEE, и Хервиг Морваи, извршна директорка Европског фонда за Балкан. Сви су они истакли значај једне овакве емисије која се емитује на осам регионалних телевизија. Водитељи емисије Звездана Ковач и Ненад Шебек представили су пројекат, а касније били модератори округлог стола.

Дакле, има ли медијске сарадње у региону? Мада је Владо Мићуновић рекао да они у Црној Гори лакше остварују сарадњу са регионом него између себе, већина се сложила да је сарадње ипак на ниским гранама . Драго Хедл, из хрватског „Јутарњег листа”, каже да се може говорити само о сарадњи између појединаца, који се познају и прискачу једни другима кад је потребно. Ђорђе Влајић, главни и одговорни уредник Првог програма Радио Београда, истакао је да нема сарадње у информативном програму у региону, јер сви хоће да имају неку своју ексклузиву.

Вања Вардјан, дописник Телевизије Словенија из Загреба, истакао је своје позитивно искуство: он у Хрватској најбоље сарађује са РТЛ-ом који је приватна телевизија, с којом словеначки јавни сервис размењује материјале без накнаде. Ипак, све је то спорадично, сматра Џевдет Тузлић, уредник програма културе на ТВ БиХ, који истиче да су медији у Босни и Херцеговини у неком чудном превирању, да су неки попустили пред финансијским тешкоћама и постали вазали неких политичких партија, па борци за истину остају усамљени.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси