Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији у бољем положају од других фирми
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 10. 2014.

Аутор: П.Клаић Извор: Дневник

Медији у бољем положају од других фирми

Државни секретар у Министарству културе и информисања Саша Мирковић најавио је јуче на округлом столу посвећеном приватизацији медија сет подзаконских аката којима ће бити регулисани начини пројектног финансирања медијских садржаја од стране државе, покрајине и локалних самоуправа.

Током новембра очекујемо правилник о суфинансирању, потом подзаконски акт који ће регулисати акредитацију новинара, страних медија који делују у Србији, те акт који дефинише упис медија у регистар рекао је Мирковић.

Мирковић је нагласио да су медији с програмом на мањинским језицима у бољој позицији од осталих јер будући власници имају обавезу да сачувају уређивачки концепт какав је био годину дана пре усвајања Закона о јавном информисању.

Максимално смо се потрудили да изађемо у сусрет интересима медија и новинара и да они имају боље услове за приватизацију него што је то случај с фирмама које се приватизују по основу Закона о приватизацији рекао је Мирковић. Агенција је 15. августа расписала позив за прикупљање писама заинтересованости за приватизацију рекла је Бранка Кркљеш из Агенције за приватизацију. Тај рок истекао је 15. септембра, а 3. октобра поднета је иницијатива за још 11 субјеката за приватизацију. рекла је Кркљеш. Рок за приватизацију медија је 15. август 2015. године. Уколико се за неки медиј не нађе интересент, долази до преноса капитала на запослене без накнаде. Ако то одбију, медиј се гаси, нагласила је Кркљеш.

Тања Максић из БИРНа рекла је да је пројектно финансирање најбољи начин потпоре медијима јер подстиче тржишну утакмицу и такмичење идејама. Прегледали смо 179 конкурса које су расписали Министарство културе и медија, Покрајински секретаријат за културу и информисање и четири локалне самоуправе. Испоставило се да су ти конкурси само ињекција за поједине медије која треба да им надомести новац који фали за функционисање каже Максић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси