Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тешко до расправе о медијским слободама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 10. 2014.

Аутор: М. Чекаревац Извор: Политика

Тешко до расправе о медијским слободама

Седница скупштинског Одбора за културу и информисање, на којој је требало да се расправља о медијским слободама, јуче није одржана, пошто ни после сат и по спорења око начина изгласавања дневног реда, уз получасовну паузу и преслушавање снимка шта је ко предлагао, нису успели да га усвоје.

Председница одбора Весна Марјановић (ДС) оптужила је напредњаке да избегавају расправу о медијским слободама, а Владимир Ђукановић (СНС) је то одбацио, тврдећи да демократе покушавају да „од овог одбора направе циркус”.

Одмах на почетку седнице Сања Николић (СНС) затражила је да се, као друга тачка, у дневни ред уврсти „случај Иштвана Каића”, који је, како је рекла, објављивао текстове у „Политици” и „Данасу”, без икаквих проблема, а када је написао текст о Ољи Бећковић, ауторки „Утиска недеље”, наишао је на зид.

Николићева је казала да је ово „еклатантан пример цензуре”. Председница одбора Весна Марјановић рекла је да нема услова да се та тема уврсти у дневни ред, јер други посланици нису добили Каићево писмо, али „ако инсистирате, предлажем да причамо и о случају Оље Бећковић”.

Владимир Ђукановић је предлагао да се одреди получасовна пауза да сви погледају Каићево писмо, које је „стигло секретару парламента”, па да се настави расправа. Александра Јерков (ДС) предложила је да тачке три и четири буду „случај Оље Бећковић” и „случај Предрага Сарапе”.

Срђан Драгојевић (СПС) подржао је предлог да се о сва три поменута случаја расправља, а напредњаци су тврдили да се и они слажу. Уследило је гласање, али запело је код тога да ли је Весна Марјановић погрешила у процедури, да ли се може гласати за две тачке одједном, Зоран Живковић (НС) објашњавао је да се није гласало о две тачке одједном, већ о предлогу Александре Јерков, који садржи две тачке. Напредњаци се нису дали убедити, па је проглашена получасовна пауза, после које је преслушаван снимак да би се утврдило шта је Марјановићева рекла...

Напредњацима ни снимак није био довољан, па нису гласали за дневни ред са све поменутим „случајевима”. Весна Марјановић је новинарима рекла да је ово већ трећа седница на којој не може да се расправља о медијским слободама, те да је „очигледна намера СНСа да се та тема избегава”. Владимир Ђукановић је и новинарима рекао да СНС није крив што „ДС има неспособног председника одбора, који није у стању да води седницу, већ уноси конфузију”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси