Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Грујо, Ево и Ацо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2014.

Аутор: Милош Митровић Извор: Данас

Грујо, Ево и Ацо

Хумористичка емисија „Хихирику“ која се на Радију Скопље емитовала 40 година недавно је укинута.

Званично објашњење је да више није било пара за хонораре.

„Македонску радио емисију, чије рано кукурикање је деценијама будило нацију, која је наџивела све системе и кризе, заклали су и појели за доручак велики демократи, партијски извршитељи и уредници вођени бригом да се не узнемирава власт“, тако је ствар пластично описао Ерол Ризаов, уредник скопског Утринског весника.

Звучи ли вам ово познато?

Прошле године са радија Б92 нестала је емисија „Ментално разгибавање“ пошто су се, поред осталог, њени водитељи добро забавили мењајући Курца по падежима. СНС-у то није било смешно.

Или то причају само зли језици?

Какве везе има СНС са приватним радијом ама баш никакве. Као што нема никакве везе са приватном телевизијом која укида „Утисак недеље“. И као што нема ништа са Студијом Б пред приватизацијом који укида политичке емисије. Горан Михајловски, председник организације СЕЕМО за Македонију, прошле недеље је изјавио да у Македонији „аутоцензура убија новинарство“ и да је ситуација најгора од како је Македонија стекла независност. Звучи ли вам ово познато?

Реакција Александра Вучића на наводе из последњег извештаја Европске комисије о растућој тенденцији аутоцензуре у Србији када је рекао „шта ја ту да учиним“ мени је личила на одбрану у стилу шта ја имам везе с тим.

Ма не да немам везе, још ћу и да те ослободим страха од мене и охрабрим те да пишеш, уз оно „батице јел те неко диро да му ј...“ Македонија има и један драстичан случај. Новинар Томислав Кежаровски је већ годину и по дана у кућном притвору зато што је, тобоже, открио идентитет заштићеног сведока убиства у једном селу код Велеса.

Прети му 4,5 година робије ако Апелациони суд одбаци жалбу на првостепену пресуду. Међународне новинарске организације и представници земаља ЕУ инсистирају да је политика уплетена у случај, апелују на власт да се уразуми, а извештај Европске комисије потцртава да у Македонији постоји забрињавајући утицај извршне на законодавну власт. Захтева се аболиција за Кежаровског.

Међутим, влада Николе Груевског објашњава Европи да је Македонија демократска земља и да је правосуђе независно. Добро су македонски новинари на СЕЕМО конференцији прошле недеље у Скопљу презнојили шефа дипломатије Попоског тражећи одговор на питање шта ће бити с Кежаровским. Попоски је понављао како је подела власти у Македонији светиња и како је Дуња Мијатовић из ОЕБС-а, поменуо ју је бар пет пута, много погрешила описујући стање медијских слобода у Македонији као забрињавајуће. Звучи познато?

То је иста она Дуња Мијатовић која је говорила о хакерисању сајтова у Србији, цензури и аутоцензури здраво увредивши Вучића који је од ње тражио извињење. Умало је није позвао на двобој. Македонски недељник Фокус пише о једном политичару који је за досадашње владавине „преузео контролу над многим медијима које је означио као опозиционе“. И још да је „многим кампањама успео да избрише линију између своје партије и државе“.

Опозиција је слаба, „диктаторска власт је лоша, али је без опозиције још страшнија“. Фокус објашњава да није реч о Груји, како Македонци зову свог премијера, већ о председнику Боливије Еву Моралесу. Али: „Сврти-заврти, рецептурата за авторитарни режими се темели на исти состојки“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси