Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хакерски удар на медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 10. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Хакерски удар на медије

После прекида фудбалске утакмице Србија - Албанија, због дрона са заставом такозване "велике Албаније", уследио је масовни хакерски удар на медијски простор Србије, који су организовали Албанци, изјавио је председник Друштва за информациону безбедност Србије Зоран Живковић.

У уторак после 21 сат, на мети одлично организоване хакерске заједнице нашли су се сајтови свих релевантних медија у нашој земљи, а само један је остао "нетакнут", рекао је Живковић за Новости.

Он је навео да је такозвани ДДоС напад на Србију изведен са отприлике 1,5 милиона компјутера из целог света и Албанци то нису могли самостално да ураде, али су могли да плате.

Говорећи о цени коју је албанска страна морала да плати "некоме", Живковић је навео да је средња вредност ДДоС напада 100.000 долара за један сат.

Он је уверен да је овај напад плаћен некој од хакерских најамних организација, које под контролом својих "бот програма" имају милионе рачунара, што власници и незнају, и да прецизност напада и одабир циљева говоре да је све брижљиво испланирано.

Према његовим речима, напад је трајао неколико сати и био је јачи од 35 гигабита у секунди, што је незабележено на нашим просторима.

Врх напада се, према анализи коју је направио Живковић, догодио у 21.30 сати, када је "нападач" бомбардовао сервере српских медијских кућа са 40 гигабита у секунди и само један наш добро заштићени сајт је издржао, док су остали макар повремено јављали да су блокирани, односно презагушени.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

20.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 12:22

koji je to sajt??

koji je to sajt izdrzao napad?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси