Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Приказати специфичност Војводине у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2014.

Аутор: Р. Д. Извор: Данас

Славиша Грујић примио делегацију кинеских новинара

Приказати специфичност Војводине у медијима

Потпредседник Покрајинске владе и секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић примио је у згради Покрајинске владе делегацију кинеских новинара и делегацију Удружења новинара Србије, који су претходно посетили Радиотелевизију Војводине и дневни лист „Дневник“.

Шесточлану делегацију Свекинеског удружења новинара чинили су уредници и директори значајних кинеских медија, које предводе председник делегације мр Guo Jinping председник „Hebei Daily Group“ и мр Cai Xiaobin, заменик шефа делегације председника „Qingdao Daily“.

 

У саставу делегације су били и мр Njang Njei, заменик председника уједињене Шангајске медијске групације, мр Zhang Fuqiang, заменик главног и одговорног уредника „Bingtuan Daily““, мр Zhou Jianping, заменик главног и одговорног уредника „Yangcheng Evening news“ и мр Rong Changhai, заменик директора одељења за међународне везе Свекинеског удружења новинара.

Током разговора у којем је потпредседник Грујић представио специфичности Војводине, као регије у којој је доминантна мултикултуралност, мултиконфесиналност и постојање 26 нација, где је шест језика у службеној употреби, посебно је објаснио и стање у медијској сфери, која има своје друге специфичности.

Војводина, као Покрајина у оквиру Републике Србије има изразито пријатељска осећања према Републици Кини, што је видно кроз неколико облика сарадње, а најтранспарентнији је изградња новог моста код Београда, чиме ће се знатно скратити пут од Београда ка нама, истакао је у уводном излагању Грујић и додао да „говорећи о Војводини причамо о Европи у малом, јер на малом географском простору вековима живе 26 нација, исто толико култура, обичаја, језика и писма и зато ми као ресорни секретаријат задужен за културу и медије са посебном пажњом негујемо стечена права националних мањина са посебним балансом између њих, како би се свака испоштовала и неговала у довољној мери.

Иако тежимо ка децентрализацији културе и медија, веома се трудимо да одржимо добро утемељену регионалну сарадњу, као и сарадњу са европским институцијама.“

„Са тим у вези добили смо и посебну позицију да будемо носиоци политичког извештаја о стању медија како у Војводини тако и у више од десет региона Европе. То је доказ, а и резултат да смо препознати као добри партнери у реализацији тог циља, јер управо поменуте специфичности нам дају могућност, да у оквиру сета медијских закона, донесемо подзаконске акте, који ће на регулативан начин, решити питање приватизације медија.

Већина војвођанских медија, управо због присуства вишенационалних заједница у једној локалној самоуправи, мора да испош тује њихова стечена права и да их не угрози са једне стране, а са друге стране да испоштује и оне друге обавезе, који се односе на постојање већинског српског становништва“ објаснио је у излагању секретар Славиша Грујић.

Делегација Свекинеског удружења новинара захвалила се на гостопримству потпредседнику Покрајинске владе Славиши Грујићу, нагласивши да они као удружење имају добру дугогодишњу сарадњу са Удружењем новинара Србије, али су овога пута одлучили да обиђу бројне медијске куће, као и да поразговарају о стању у медијима како у Републици Србији, тако и у Војводини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси