Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дискографи: Што пре мењати Закон о ауторском правима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2014.

Извор: Танјуг, РТВ

Дискографи: Што пре мењати Закон о ауторском правима

Унија дискографа Србије апеловала је данас на надлежне органе да у најкраћем року предложе и усвоје измене Закона о ауторском и сродним правима, ради усклађивања са међународним конвенцијама и директивама Европске уније.

Европска комисија у Извештају о напретку Србије 8. октобра наводи да измене и допуне Закона о ауторском и сродним правима, усвојене у децембру 2012. године, нису у складу са правним тековинама Европске уније, истиче Унија дискографа Србије.

"Изменама Закона смањена су права аутора и носилаца ауторског и сродних права и то кроз ограничење тарифа за јавно саопштавање и посебну накнаду, изузимање занатских радњи од обавезе плаћања накнаде за јавно саопштавање и наметање носиоцима права да једна организација за њихов рачун наплаћује накнаде и поред тога што су накнаде које припадају ауторима и носиоцима сродних права неспојиве", наведено је у саопштењу.

Све то, сматрају дискографи, супротно је директивама Европске уније и међународним конвенцијама.

Дискографи очекују да измене Закона буду у најскоријем року усвојене, како аутори и носиоци сродних права не би трпели штетне последице постојећег закона и како би један од услова за чланство у Европској унији и Светској трговинској организацији био испуњен.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

29.10.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:35

a sta je sa

...izvodjacima, klasicne muzike? Njih niko ne stiti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси