Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Удружења за проток информација
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2014.

Аутор: Драган Тодоровић Извор: Недељник Време

Удружења за проток информација

Мада у Градској управи за друштвене делатности кажу да су до 15. јануара наредне године абоненти средстава дужни да оправдају да су она наменски трошена утисак је да се тиме само задовољава законска форма.

 

Ваљево је, како поносно веле у Градској управи, међу првима у Србији прешло на тзв. Пројектно финансирање медија. Средства се опредељују из Градског буџета, а на основу предлога Комисије за утврђивање предлога за суфинасирање пројеката у области јавног информисања. Решења за доделу средстава доноси, потписује, градоначелник.

За 2012. годину „Вујић" телевизија је добила 1.500.000 динара, „Радио 014" 750.000, Информативно предузеће „Центар" 800.000, Привредно друштво за трговину, услуге и проток информација „Виноградина" 270.000, Удружење грађана „Ромски центар за демократију" 250.000, Радио православне епархије ваљевске „Источник" 200.000, те агенција за маркетинг „Актер" 227.500 динара.

Слично је било и 2013. године. „Вујић телевизија", пројекат Градске манифестације, је добила 1.900.000, Радио 014, за Ваљево ме чува, 750.000, „Виноградина", за Колубарско посело, 300.000, Центар за унапређење положаја Рома, за Боримо се против насиља, 250 000, Радио Источник епархије Ваљевске, за организовање трибина Православље и млади, 300 000, РТВ Марш, за пројекат Излаз, 450 000, Дијалог тим, Нет информисање јавности о реализацији стратешких докумената у Ваљеву, 50 000.

Мада у Градској управи за друштвене делатности, која је надлежна за ову област, кажу да су до 15. јануара наредне године, у односу на годину за коју су добијена средства, абоненти средстава дужни да оправдају да су она наменски трошена, и то са релевантном рачуноводственом документацијом, утисак је да се тиме само задовољава законска форма. Примера ради, у извештају за 2012, који нам је достављен, уопште није наведено за које пројекте су их медији добили, док је у извештају за 2013. та форма задовољена.

Утисак је и да Комисија, састављена од припадника скупштинске већине, нема капацитет за релевантно одлучивање, да се многи од финансираних „центара" и „привредних друштава за трговину и услуге" тешко могу и назвати медијима, а да би многи који се „исправно" зову тешко прошли еснафско вештачење, па тако, у најмању руку, боде очи и податак да су редовни корисници средстава Радио 014, који је, не само програмски, „прикључен" на СПС, као и Радио епархије Ваљевске, који се редовно препоручује организовањем Православних трибина.

Како се нема капацитета ни за проверу реализације програма за који се даје новац, Градској управи је очито само важно да добије рачуноводствене извештаје, како, евентуално, не би имали проблема са буџетским инспекцијама.

Занимљиво је да је Градска управа, у априлу, поништила Конкурс за финансирање и суфинансирање пројеката у области информисања. Наиме, Уставни суд је донео одлуку да Правилник о начину, мерилима и критеријумима за избор пројеката у области информисања, који је 17. јануара 2012. донела начелница Градске управе, није у сагласности са Уставом. Тако је одговорено на захтрев о оцени уставности Радио Патка, кога мимиоишла средства, јер Правилник о финансирању може доносити само Скупштина града, а не начелница.

Градска скупштина је исправила пропуст, и на седници у јулу 2014, усвојила Правилник који уређује пројектно финансирање медија из буџета. Новост је што су, међу онима који имају право да конкуришу, електронским и интернет медијима, придодате и дневне и периодичне новине које су уписане у списак јавних гласила. На околност реаговања Уставног суда, у Градској управи кажу да није био споран Правилник, већ то ко га је донео, те да су недостаци исправљени по препоруци коју су добили.

Тако су се стекли законски услови и за доделу средстава за 2014, о чему је решење донето у септембру ове године. „Вујић телевизија", пројекат Манифестације града, је добила 1.430.000 динара, Радио 014, Наш град наша ствар, 480.000, Друштво за производњу, промет и услуге „Форм сyстем", за Извештавање о раду органа града, 142.000, РТВ Марш, пројекат „Излаз" ИИ, 350.000, ТВ Ваљево Плус, за „Хајде да..." 210.000, Радио православне епархије, за тррибине Православље и млади, 70.000, пројекат „Колубарска Посела", Привредног друштва за трговину, услуге и проток информација „Виноградина" д.о.о, 175.000 динара...

Специфичност Ваљева је и у томе што је већина средстава за информисање, опредељених из буџета, отишло у Јавно предузеће Радио Ваљево, које је давно, и по закону, требало бити приватизовано. Од 11.336.000 опредељених за ову годину, Радио Ваљево је добило 6.000.000, плус 936.000 „за накнаду штете". Свим осталим медијима, који су прошли на Конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања, припало је 3.500.000. Пола милиона мање него претходне године.


Трошење јавног новца за локалне медије

Овај текст настао је у оквиру пројекта "Трошење јавног новца за локалне медије" Удружења новинара Србије. Пројекат реализује УНС у партнерству са недељником "Време". Oстале текстове погледајте овде:

Ужице и Нова Варош - Танак новинарски хлеб из буџета

Дугови гасе Телевизију Крагујевац

Обреновац - Новац за медије према минутажи

Нови Сад - Мање новца за приватне медије

Мање од пола процента буџета град Ваљево издвајао за медије

Ко примењује нови закон о финансирању локалних медија, а ко не? Пример општина Неготин и Књажевац

Ужице - Неизвесна дигитализација телевизије

Обреновац за медије издваја мање од процента

Без олакшица за краљевачке радио и ТВ станице

Краљево и Рашка - Свима мало, а неком и ништа

Како се новосадским медијима расподељују средства

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси