Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ужице и Нова Варош - Танак новинарски хлеб из буџета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 11. 2014.

Аутор: Зоран Шапоњић Извор: Недељник Време

Ужице и Нова Варош - Танак новинарски хлеб из буџета

"Уместо о дигитализацији, тренутно разишљам како да саставим крај са крајем, и буквално, како да сачувам телевизију у ситуацији када запосленима дугујем три плате, када је рачун фирме блокриан", каже Ранко Станковић, власник ТВ Лав из Ужица.

 

Са 141.000 динара колико сваког месеца добију из буџета општине Нова Варош, четворо новинара запослених у редакцији локалног листа „Златарске новости" – једва преживљавају, а до када ће – овде нико не зна! Сиромашна општина, буџет танак, рупе на све стране, новац од општине траже и мештани села под Јавором који лети остају без капи воде, и остали за поправке путева, сваког дана пред канцеларијом председника општине је барем десетак – петнаест људи који траже социјалну помоћ за лекове, храну, да плате струју, па за новине и новинаре – остане мало пара.

„Од новца који добијемо од општине једва буде за плате запослених, и то минималне, и за порезе и доприносе. Тренутно дугујемо 80.000 динара штампарији, и не знам како ћемо тај дуг измирити. Живимо од данас до сутра, све теже и теже, без икакве перспективе.

Понешто сами зарадимо од огласа, али, и ту је новца у овако малој општини, у сиромашној средини, веома мало", каже Дана Шуњеварић, директор и главни и одговорни уредник Златарских новости.

Овај лист приватизован је још 2007. године, када је за 16.000 динара, власник локланих нововарошких новина постала Катарина Врцан из Београда.

„Осим три рачунара и једног фотоапарата, од имовине немамо ништа и због тога и нисмо били превише интересантни потенцијалним купцима", каже директорка Шуњеварић.

За 34 године колико постоје, Златарске новости постале су препознатљив пратилац свих локалних догађања у овом крају. Из редакције Златаских за то време изашло је више новинара, фоторепортера који су касније каријеру наставили у београдским дневним листовима и агенцијама.

Последњих неколико година, лист се штампа у тиражу од 750 до 800 примерака, два пута месечно, а теме су локалне, од извештавања о раду СО, до вести и информација из културе, спорта... Годинама су Златарске новости препознатљиве и по сјајним репортажама из овог краја...

„Штета ако Златарске новости због новца једног дана стану, ако престану да излазе... Оне су деценијама биле верни хроничар свих дешавања у овом крају, комплети наших Златарских данас су драгоцени извор података о животу у овом крају деценијама уназад", кажу Нововарошани.

Иначе, општина Нова Варош, новац за финансирање локалних медија издваја по основу поступка јавних набавки. Тако је ове године, за првих девет месеци из општинске касе за финансирање Златарских новости издвојено 1,54 милиона динара, фирма Буковача компани која је власник локалног радија добила је 593.000 динара, а предузеће ’’Ча видео’’ 120 хиљада. Све укупно за потребе информисања градјана из буџета је ове године издвојено 0,6 процената.

Слично је било и претходних година, па су тако 2012. Златарске новости из буџета добиле 1,5 милиона динара, а следеће 2013. године 1,6 милиона. Фирма ’’Буковача компани’’ пре две године из буџета је добила 340 а прошле године 585 хиљада динара. Прошле године, општина Нова Варош за потребе информисања издвојила је 0,44 посто укупних расхода буџета, а годину раније 0,35 посто.

У граду Ужицу, за првих девет месеци ове године, за потребе информисања издвојено је 3,25 милиона динара. Уговори су склопљени са ТВ Лав, Луна пресом, Радио станицом Сан, ТВ 5, Радио Ужицем, Вестима и Водичем. „Решење о расподели средстава доноси градоначелник, а на предлог Комисије за расподелу средстава за медије", кажу у градској управи.

Према том решењу, за ТВ Лав за програме „Лав прес" и „Преглед недеље" ове године планирано је 1,9 милиона динара, за ТВ 5 за програм „Контакт" 1,55 млиона, за Радио Луна, за програм „ Пулс града" 650.000 динара, за Радио „Сан" програм "Актуелности" 430.000, за Први радио (М 31) за програм „Градска хроника"’ 320.000 динара, за Радио Ужице за програм „Заједно сваки дан" 350.000, за Вести, за програм "Ужичка призма’’ 500.000 динара и за Водич, за програм „Ужице 2014" 300.000 динара. Власник Тв Лав Ранко Станковић каже да запосленима у телевизији, а тренутно их је само шесторо, дугује плате за последња три месеца, да је не тако давно запошљавао и 20 људи, али, да су људи због кашњења плата – отишли.

„Рачуница је следећа – моје месечне обавезе према држави, а ту мислим на РРА, на Рател, на Сокој су 300.000 динара. Кирија и струја месечно ме коштају још 100.000, гориво 20.000, минималне плате и доприноси за шесторо запослених 250.000... До прошле године некако смо се вадили новцем зарадјђеним у предизборним кампанњама, сада ни то нико више не плаћа. Раније смо имали маркетиншке уговоре за већим фирмама овог краја, сада су и ти уговори скресани до максимума", каже Станковић.

Уместо о дигитализацији, он тренутно, каже, више размишља како да састави крај са крајем и буквално, како да преживи. „Држава ми тренутно, мимо свега, преко ЈП Емисиона техника, тражи 1,5 милиона динара за два предајника које користимо... Одакле да платим? Све у свему, перспектива је никаква, и све ми ово што се дешава, мирише на економски крај електронских медија у Србији. Колико знам, град Чачак је за ову годину планирао у буџету 18 милиона динара за медије, Ужице – три пута мање", каже Станковић.

По подацима управе града Ужица, прошле године је из градске касе за потребе финансирања медија исплаћено 6,9 милиона динара, годину дана раније – 5,99 милиона. Прошле године, Тв Лав добила је 1,65 милиона, ТВ 5 – 1,35 милиона, Радио Луна 525.000, Радио Сан 375.00, Радио 31 – 262.000, Радио Ужице 300.000, Вести 450.000 и Ужичка недеља 262.500 динара.

Једва за новинарски минималац...


Трошење јавног новца за локалне медије

Овај текст настао је у оквиру пројекта "Трошење јавног новца за локалне медије" Удружења новинара Србије. Пројекат реализује УНС у партнерству са недељником "Време".

Oстале текстове погледајте овде:

Удружења за проток информација

Дугови гасе Телевизију Крагујевац

Обреновац - Новац за медије према минутажи

Нови Сад - Мање новца за приватне медије

Мање од пола процента буџета град Ваљево издвајао за медије

Ко примењује нови закон о финансирању локалних медија, а ко не? Пример општина Неготин и Књажевац

Ужице - Неизвесна дигитализација телевизије

Обреновац за медије издваја мање од процента

Без олакшица за краљевачке радио и ТВ станице

Краљево и Рашка - Свима мало, а неком и ништа

Како се новосадским медијима расподељују средства


 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси