Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Бисерко: Држава екстремизам не види као претњу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2014.

Аутор: Ј. Д. Извор: Данас

Бисерко: Држава екстремизам не види као претњу

Држава мора да обезбеди адекватну акцију против екстремизма, које оптерећује српско друштво, а велику улогу у томе треба да имају медији, али и цивилни сектор само је један од закључака са јучерашњег округлог стола "Отпор екстремизму", који је организовао Хелсиншки одбор за људска права.

 

Скуп је обележио и повратак хашког оптуженика и лидера радикала Војислава Шешеља, на шта су се скоро сви говорници осврнули.

Такође, указано је да је екстремизам највидљивији у Војводини, те су истакнути и насилни догађаји након фудбалске утакмице Србија Албанија, када су у неколико војвођанских градова, посебно у Новом Саду, разбијене пекаре у власништву Албанаца.

Председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко нагласила је да је Шешељ "симбол етничког чишћења" и да је забрињавајуће то што се његов повратак приказује на "редуциран начин", без говора о злочинима због којих му је суђено.

Она је указала да државне институције углавном толеришу десничарске организације, али их и користе за неке своје циљеве. Држава десничарски екстремизам не перципира као претњу,објаснила је Бисерко.

Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Скупштине Србије, рекао је да је насиље присутно у свим сферама друштва, те да је веома изражен недостатак толеранције према свима који су различити. По његовим речима, млади су најподложнији екстремизму, које описује као "друштвено зло".

Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић подсетила је да је новембар месец толеранције у Србији, додајући да не прође дан а да јавност не сазна за насиље према особама које су по некој личној основи различите. Пред нама је дуг пут до друштва истинске равноправности указала је она, наводећи да се од државе очекује да створи правни и политички амбијент у коме би правда била свима доступна.

Председница Одбора за европске интеграције и међународну сарадњу у Скупштини Војводине Маја Седларевић изјавила је да је ужасава релативизација Шешељевог повратка где је он представљен као жртва.

Председник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић оценио је да такав начин представљања Шешеља показује да се друштво помирило са екстремизмом.

Изгледа да ће се Шешељ провући без пресуде и какве то везе има када је председник државе Томислав Николић, премијер Александар Вучић, председница парламента Маја Гојковић, високи функционер Игор Мировић, рекао је Грухоњић.

Коалиција против екстремизма

Имајући у виду негативне ефекте деловања деснице на друштво и будућност земље, Коалиција невладиних организација „Отпор екстремизму“ изражава забринутост због толерисања њиховог деловања.

Коалиција, коју чини 19 НВО, формираће мрежу за редовно праћење свих појава екстремизма како би алармирала институције и спречила ширење њиховог утицаја у јавности.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

14.11.

2014.

Комнен Коља Сератлић [нерегистровани] у 17:33

Србије ускоро неће бити

Прво, УНС поново не зна шта објављује. Господо, да ли знате ко је Бисерко и сва ова братија која се "бори" против екстремизма. Српски екстремизам и не постоји када би се сабрала њихова непријатељска деловања против српског народа. Њихове изјвае и радње су екстремистичке. Уместо да нигде не спомињемо то доказано непријатељско име и презима (Соња Бисерко), ви уствари износите њене "генијалне" идеје и рекламирате је. Зар сте већ заборавили шта је за ових дугих година та сподоба говорилиа и урадила Србима. Зар сте заборавили да је свједочила у корист Хрватске на суду да је Србија починила геноцид, зар није добила највеће одлиучје оне њене лијепе плаве помало крваве Крватске. Ко је Соња Бисерко да већ одавно није протјерана из Србије. Ко штити Соњу Бисерко. А онда ништа не знате ни шта ради Динко Грухоњић. Распитајте се. Он је такође доказани србомрзац. Њима је у подсвести смртни страх да Шешељ не дође на влас. Знају да би морали да се разбјежу као зечеви. Ја им поручујем да наставе са још већом жестином против Срба, нема их ко зауставити, јер је нажалост Шешељ прошлост, као што је Коштуница, Рашковићка, односно ДСС, Двери и др. Србије ускоро неће бити. А, за то смо сви ми криви, који немамо ни М од М да све ово најуримо из Србије.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси