Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Илићу ипак скидају 75.000 динара од плате
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2014.

Аутор: Ж. Јевтић Извор: Блиц

Илићу ипак скидају 75.000 динара од плате

Министру за ванредне ситуације Велимиру Илићу коначно је после три месеца од судске пресуде скинут део плате јер плаћа одштету због шутирања и вређања новинара Владимира Јешића. Да би исплатио одштету у висини од 1,3 милиона динара Илићу ће се наредних годину и по дана скидати 75.000 што је две трећине његове министарске плате.

 

За ову суму генерални секретаријат је издао налог Владиној благајни и Илићу је почела да тече административна забрана. Плата министра за ванредне ситуације је 110.000 динара, а он ће убудуће због бахатог понашања месечно примати свега 35.000 динара.

Како за “Блиц” кажу у генералном секретаријату Владе, Илићу је на име изречене судске одштете скинуто првих 55.000 динара. Како додају, издат је налог да се убудуће узима 75.000, колико је месечно затражио суд.

Како је “Блиц” већ писао, Влада није почела одмах по судском решењу да му скида део плате, одуговлачило се три месеца, што је умало довело до тога да се новац уместо са министровог скида са Владиног рачуна и да казну плаћамо сви ми уместо њега. Извор „Блица” наводи да се окаснило и делом јер је Илић вршио притисак.

Он је ишао около и молио да му се не скида плата јер му је то једино примање које има каже наш саговорник. У писаном обраћању министар је замолио генерални секретаријат да му се казна не одбија од плате јер је поднео жалбу на решење суда пред Уставним судом.

У Влади признају да Илићева жалба не задржава извршење, али одуговлачење правдају процедурама унутар Владе. Случај Велимира Илића, бар како сада ствари стоје, неће се окончати тако што ће државне институције плаћати из свог буџета кршење закона или бахато понашање функционера.

То, међутим, до сада није било правило. Казне су наплаћиване из буџета државних институција, а не од криваца. Један од драстичних примера су јавна предузећа која крију своје пословање и не поштују Закон о доступности информација од јавног значаја.

У вишемилионском износу који се плаћа из буџета фирме, а не платама одговорних, предњаче Железнице Србије. Због кршења закона надлежних из буџета овог ЈП треба да се исплати 1.200.000 динара.

Бројке

1.300.000 одштета коју Илић треба да плати Јешићу

110.000 износи плата министра Илића у Влади Србије

75.000 износ је који ће се Илићу одбијати од плате

55.000 је скинуто Илићу од последње плате

17 месеци ће министру Илићу бити скидане две трећине плате

35.000 месечно ће Илић примати док не исплати казну

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси