Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како коментаришете извештавање медија у Србији о повратку хашког оптуженика Војислава Шешеља?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2014.

Извор: Данас

Питање - Одговор

Како коментаришете извештавање медија у Србији о повратку хашког оптуженика Војислава Шешеља?

Како коментаришете извештавање медија у Србији о повратку хашког оптуженика Војислава Шешеља?

 

Вукашин Обрадовић, председник НУНС

Извештавање и однос медија, али не само њих, према повратку Војислава Шешеља показује свеукупан друштвени став према прошлости, али и према будућности. Из већине извештаја мало тога смо сазнали зашто се, заправо, Војвода нашао у Хагу, а много више пажње је било усмерено ка томе хоће ли, како и коме доакати на политичкој сцени. Show must go on...

Динко Грухоњић, председник НДНВ

Медији су дочекали Војислава Шешеља као да је реч о човеку који је управо добио Оскара, а не о особи која је оптужена за ратне злочине на простору бивше Југославије. Медији су од потенцијалног ратног злочинца који очекује пресуду, практично направили селебритија, што само сведочи о томе у како тужној држави живимо.

Бојана Лекић, новинарка

Обојено, непрофесионално или недовољно професионално. Извештавање о доласку Војислава Шешеља говорило је много мање о теми него о односу медија према актуелној власти. Било је тако да нисмо сазнали много битних ствари, али јесмо све о односу сваког појединачног медија према актуелној власти. Нико није хтео или смео директно укључење, нико није урадио озбиљну анализу једног озбиљног случаја понашања институције УН какав је Трибунал према једном хашком оптуженику и однос наше државе према таквом понашању. То је оно што мене занима, много више него медијска „пророчанства“ о томе каква је нечија, па и Шешељева намера.

Драго Хедл, новинар загребачког Јутарњег листа

Слажем се са насловом из Данаса да је српска власт ћутала о доласку Шешеља, а многи медији су у неку руку игнорисали његов повратак. Имам чудан утисак да је тај догађај изазвао више пажње у Хрватској него у Србији. Такође, индикативно је понашање Хашког трибунала. Без обзира на то шта мислили о Шешељу, чија улога у ратовима на простору бивше СФРЈ свакако није светла, чињеница је да Трибунал није знао како да га се отараси па је „врућ кромпир“ пребацио у српско двориште.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

14.11.

2014.

pretrazilacanonymous [нерегистровани] у 17:32

neiskrenost

i mediji, a i ucesnici ove ankete neiskreno su i nerealno ocenili temu:povratak seselja iz haga.zato sto su se mediji utrkivali da o tome pisu (i velicaju vojvodu u njegovim ludorijama) jer to prodaje novine ili povecava gledanost.sta je moglo da se uradi u ocuvanju profesionalne casti: mogao je da se postigne dogovor medija da NI slovo o tom povratku "!u proslost" ne zabeleze, kao da se nije ni dogodio. i to bi bio najveci uspeh profesije, jer takve bljuvotine i nisu za objavljivanje, sem u - srbiji. zato je nama svet i rekao-zbogom...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси