Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Љиљана Ковачевић, новинарка која је побиједила Додика
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 11. 2014.

Извор: www.klix.ba

Љиљана Ковачевић, новинарка која је побиједила Додика

Након пет година парничења и прошлогодишње пресуде Основног суда у Бањој Луци, којом је новинарки агенције БЕТА Љиљани Ковачевић пресуђено да мора платити Милораду Додику 5.000 марака за претрпљену душевну бол, Окружни суд је ставио тачку на овај случај одбацивши ранију пресуду и пресуђујући у корист Љиљане Ковачевић.

"У фебруару 2009. године објавила сам вијест да је СИПА покренула кривичну пријаву против Додика. У мају те године, таман када је истицао законски рок за тужбу, Додик ме је тужио, тражећи одштету од 10.000 марака. Занимљиво је да није тужио агенцију БЕТА, већ само мене", прича Љиљана Ковачевић.

Прошле године Основни суд у Бањој Луци је, према њеним ријечима, донио сулуду пресуду и још невјероватније образложење: иако вијест јесте тачна, новинарка није изразила сумњу у њену истинитост. Окружни суд је побио све аргументе Основног суда и на тај начин поново је постављено питање - Како заиста функционише правосуђе у РС?

"Два суда у истом ентитету доносе потпуно другачије пресуде. Дакле, потпуно другачије, на основу идентичних аргумената, третирају право. А како је и на основу чега Основни суд уопште донио пресуду? На основу вјештачења Нере Зивлак, која је закључила да је Додик претрпио душевну бол захваљујући судским списима и изјавама на телевизији", прича Ковачевић.

Јасно је, сматра она, да је пресуда Основног суда политичке природе, али то је проблем оних који су ту пресуду морали извршити. Током пет година суђења Љиљани Ковачевић је забрањен улазак у Палату предсједника РС, а сам Додик ју је неколико пута вријеђао и нападао у јавности.

"Након што је Додик поднио тужбу против мене, из Палате предсједника РС су саопштили да је свим новинарима за улазак потребна акредитација и да више не могу ући само са новинарском легитимацијом. Иако је БЕТА уредно послала захтјев за акредитацију, никада је нисам добила и више нисам ни покушала ући у Палату, вјерујући да се тако спашавам даљих неприлика и непријатности".

Прогон није престао ту: након што је Жељка Цвијановић постала премијерка РС, из Владе РС су престали да јој шаљу обавјештења и најаве. Једино је то чинило Министарство унутрашњих послова. 

"БЕТА је у потпуности стала иза мене, али су због тога и они трпјели Додикове увреде и притиске. На његове нападе реаговала су оба удружења новинара Србије и БиХ, али не и оно из РС. Додик је БЕТИ послао чак и отоворено писмо, у којем је стајало како је он њих давно упозоравао на ту Љиљану Ковачевић". 

Ниједан медиј у РС, осим Телевизије Бијељина, није објавио вијест да је Љиљана Ковачевић на суду побиједила Додика. Поготово што се након смрти адвоката Предрага Радуловића бранила сама.

"У РС влада велики страх од Милорада Додика. Чак и сада, када је изгубио добар дио своје моћи. Од режимских медија и нисам очекивала подршку, јер би то значило да демантују самога Додика, који је, да ствар буде апсурднија, годину дана прије пресуде изјавио да ме је добио на суду. Уосталом, ја сам за пресуду сазнала на основу вијести која је објављена на СРНИ, тек сам након неколико дана добила поштом пресуду. Сада, наравно, о новој пресуди не знају ништа", каже Ковачевић.

Послије Радуловићеве смрти, каже, обраћала се неколицини угледнијих бањалучких адвоката, али су сви одбили да је заступају, па се морала бранити сама.

"Подијељеност међу новинарима је већа од подијељености међу политичарима. Нема солидарности. Када ме је Додик вријеђао у згради Владе РС, током заједничке конференције са Ивицом Дачићем, у сали је био мук. Нико није ништа рекао, нико се није побунио, нико није устао и изашао. Постало је нормално да политичари новинаре вријеђају и пљују. Још мало па ће моћи и да нас туку", закључила је.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси