Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цензура у „Политици”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 11. 2014.

Аутор: Милан Мишић Извор: Политика

Цензура у „Политици”

Прави наслов за овај уводник био би „Ко то беше Даница Поповић”, али је предуг за стубац.

 

Парафраза наслова колумне професорке Поповић „Ко то беше Оља Бећковић“, која је пре два дана објављена у штампаном издању „Политике“, а од јуче ујутро се налази и на сајту „Политика онлајн”, верније описује кратку али острашћену „савршену олују” која је у среду протутњала друштвеним мрежама.

Добронамерни, неупућени или просто злобни, многи су поверовали да је баук цензуре прошао и кроз наша улазна врата. О чему је реч? Најједноставније, о томе да „Политику” читају и они који је не купују. Имамо двоструко више посетилаца бесплатног дигиталног издања него купаца папирног за које треба издвојити скромних 35 динара. С обзиром на труд који свакодневно у тај производ улаже око 130 чланова редакције, затим наше штампарије, па онда многобројних дистрибутера, и пре свега на квалитет садржаја ових новина, тешко би се на тржишту Србије нашло нешто толико вредно за тако мало пара.

Елем, текст уважене професорке Данице Поповић имао је третман као и сви претходни: објављен је као колумна са њеним ставом на рубрици „Погледи”. Колумне гостујућих аутора, намерно одабраних тако да не буду истомишљеници, нису предмет претходне расправе на уређивачком колегијуму. „Погледи” су слободна трибина, својеврсни дијалог ове нације саме са собом.

У нашој кући је почетком овог месеца покренут вишемесечни пројект утврђивања дигиталне стратегије, што је нешто чиме се баве сви издавачи новина света, суочени са пустошењем тиража које им је донео интернет. Једна од тактичких одлука у том процесу била је и да будемо поштенији према онима који купују штампано издање и нешто рестриктивнији према онима који су навикли да нас читају „за џ”. Од почетка ове недеље неки наши највреднији текстови, укључујући и колумне са „Погледа”, објављују се са нешто већом задршком него раније, тек сутрадан.

Због несавршености софтвера нашег сајта, колумна професорке Поповић, пошто је претходно обележена за објављивање у четвртак у осам ујутру, била је доступна у једном, да тако кажемо, буџаку нашег сајта, што је, како смо накнадно открили, „проваљено”. Суочили смо се и са старом невољом: да се наши текстови неовлашћено преносе на другим сајтовима пре него што их ми објавимо на свом.

Из предострожности, колумну смо учинили недоступном и на нашем сајту до њеног објављивања у предвиђено време. И то је био повод за узбуну на друштвеним мрежама: „’Политика’ је цензурисала Даницу Поповић!”

Ценимо осетљивост јавности на ову могућност, упркос бесмислици оптужбе: како може да буде цензурисано нешто што је већ објављено. Немамо обавезу да оно што верним читаоцима штампаног издања наплаћујемо истовремено поклањамо онима који нас читају искључиво онлајн. И „Политика” ће једног дана вероватно бити принуђена да постави наплатну рампу. Али цензура није у плану.

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
пет

21.11.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 17:27

pitanje

Ko je Danica Popovic?

Одговори
пет

21.11.

2014.

živi kao cvet u pustinji [нерегистровани] у 13:44

KO ZNA ŠTA JE U PITANJU

Šta mutljavi taj Mišić,koja,bre,"Cenzura u "Politici"? I od kada to postadoše problem Politike čitaoci koji je čitaju a ne kupuju?Ma nije valjda:" U našoj kući je početkom ovog meseca pokrenut višemesečni projekt (gde ga nađe) utvrđivanja digitalne strategije (znam gde ga nađe),i to sve iz poštenja (e tu ga baš pretera) "prema onima koji kupuju štampano izdanje".
I ko je to postavio na društvenim mrežama:"Politika je cenzurisala Danicu Popović".Nije nego!Al su se setili! Sami su to uradili-providna manipulacija!Ništa im ne verujem.Ko zna šta se,u stvari te večeri događalo,u Politici i oko Politike?A šta i da je sve to istina što je Mišić ispisao u Uvodniku.Koje je to tumačenje i obrazloženje.
Jesmo li mi,čitaoci Politike to zaslužili?
Politiku čitam više od pola veka,i nikada je,do juče nisam počinjao da čitam od levog donjeg ćoška druge strane.Najiskrenije govoreći,tu ispod gde piše "UREDNIŠTVO",očekivao sam belu uokvirenu kockicu,bez i jednog imena.Mislio sam,sad su ih sve počistili.Kad ono,hvala Bogu,tu su.Laknu mi!
Manje više,hoćete li ovaj komentar objaviti,ali kažite im,strah smo i mi čitaoci navukli,a i znam kakvi su,samo čekam-kad će...I ne zanosimo se,kad je Politika u pitanju,neće biti cenzure,Globalno će ih počistiti.Cenzura mu dođe kao predigra,a nju je Politika odavno odigrala.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси