Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Блиц се огрешио о претпоставку невиности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 12. 2014.

Извор: РТВ

Блиц се огрешио о претпоставку невиности

Комитет правника за људска права (Yucom) саопштио је да је данас примио одлуку Комисије за жалбе Савета за штампу којом је утврђено да је дневни лист Блиц, објављивањем текстова о глумцу Горану Јевтићу, прекршио правило претпоставке невиности. Дневни лист Блиц дужан је да најкасније у трећем наредном броју од дана достављања одлуке објави одлуку Комисије, наводи се у саопштењу.

Yucom подсећа да је Блиц 22. октобра почео својеврсни медијски линч глумца Горана Јевтића који је подразумевао како објављивање текстова, тако и посебну редакцијску опрему и наслове који јасно код већине читалаца имплицирају да је Горан Јевтић крив за тешко кривично дело.

Савет за штампу је утврдио да дневни лист Блиц "није само пренео да је поднета приватна кривична пријава, већ је сензационалистичким извештавањем, начином пласирања и опремом текстова, недвосмислено читаоцима сугерисао да је Горан Јевтић крив".

Лист је три дана заредом посвећивао велики простор, како на насловним странама, тако и новинама уопште, овој причи, док истовремено преноси само једну његову, кратку изјаву да не разуме шта га тачно питају и да је реч о глупостима.

Ефекат таквог начина обраде теме, по мишљењу чланова Комисије за жалбе, јесте тај да код читалаца изазива утисак да је Горан Јевтић недвосмислено крив за силовање малолетника, иако је истрага још у току, наводи Yucom.

Комитет истиче да је погрешно и недопустиво тумачење медијских слобода и правила о поштовању претпоставке невиности дневног листа Блиц, која би уколико се тумачи на начин како то сматра Блиц, представљала отворени позив за свакојаке медијске сатанизације у којој свако може бити следећа жртва.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси