Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Непожељна за руководство
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2014.

Аутор: Зорица Миладиновић Извор: Данас

Непожељна за руководство

Уредница нишког дописништва РТС-а Драгана Сотировски, која годину дана истражује корупцију, мобинг, непотизам и друге неправилности у Специјалној болници за неспецифичне плућне болести у Сокобањи, ових дана „званично“ је проглашена „непожељном“ у тој установи.

 

Овакав вид притиска осудила су новинарска удружења, која су реаговала и пре годину дана због претњи које јој је тада упутила директорка Специјалне болнице Љиљана Исаковић.

Сотировској су статус непожељне особе „доделили“ Нови синдикат здравства и Синдикат немедицинских радника здравства, иначе репрезентативне синдикалне организације у установи, у допису достављеном в. д. генералног директора РТС-а Николи Миркову, глодуру информативног програма Ненаду Стефановићу и одговорном уреднику дописне редакције Ненаду Ристићу.

Допис је уследио, како је објашњено, јер РТС није објавила реаговање Специјалне болнице на њен прилог у којем је навела да ће та установа бити ускоро продата „упркос томе што је Агенција за приватизацију званично саопштила да је поступак приватизације прекинут“.

Новинарка је, иначе, објаснила да је податак о продаји преузет са званичног сајта Агенције. Синдикати су, међутим, закључили да је оваква околност још један доказ да Сотировски води „срамну медијску кампању“ против ове репрезентативне установе, чиме јој наноси велику штету.

Ми смо вас већ молили за њено изузеће због злонамерности и личног непријатељског односа према нашој установи, уз добродошлицу било ком другом новинару РТС-а, међутим, ви то нисте уважили и ваљда је јасно да је Сотировска, што се наше болнице тиче, persona non grata! Дакле, ако и поред свега ни сада ништа не предузмете, захтеваћемо од руководства, уколико то већ није учињено, да Специјална болница правду затражи пред судским органима наводи се у допису врху РТС-а.

НУНС је овакво реаговање синдиката најоштрије осудио, а поруку да је новинарка непожељна у овој установи назвао је „скандалозном“. При том је подсетио да је Сотировски „изложена разним притисцима, уценама, претњама и дисквалификацијама од новембра 2013. године откада је почела да истражује злоупотребе директорке Специјалне болнице Љиљане Исаковић“. Тада јој је претила лично директорка. Бројна реаговања која се од тада из ове болнице упућују директору и главном и одговорном уреднику РТС-а далеко више личе на хајку против новинарке него на деманти њеног извештавања закључује НУНС.

Драгана Сотировски претпоставља да и иза најновијих притисака стоји директорка Исаковић, а да их је изазвао њен прилог о непотизму у здравству, емитован крајем прошлог месеца.

У прилогу је поред осталог наведено да је Агенција за борбу против корупције препоручила разрешење ове директорке јер је у болници запослила сина Николу и ћерку Јелену, а ћерки омогућила и да овој установи, која ју је стипендирала, такав дуг враћа у 60 рата.

Новинарка каже да је извештавање о неправилностима у раду Исаковићеве заснивала на документацији од око хиљаду страна. Истраживање је започела причом да је у тој установи чак 20 лекара и других здравствених радника од Агенције за борбу против корупције добило статус узбуњивача јер су трпели притиске због указивања на злоупотребе.

Када сам тим поводом, а пре више од годину дана, разговарала са директорком, рекла ми је да „уколико направимо добар прилог, можемо да будемо њени гости кад год хоћемо, пошто болница има велнес центар, третмане чоколадом и шампањац“. Када је видела прилог, уместо „обећаног шампањца“ добила сам претње типа „Запамтићеш ти мене!“. Притисци су се и касније наставили, али ме они неће зауставити да наставим са професионалним извештавањем каже Сотировски за наш лист. Она је, иначе, након прве „поруке“ директорке Исаковић поднела кривичну пријаву због претње, али ју је Основно тужилаштво у Алексинцу одбацило као неосновану.

Наша саговорница оцењује да су овај предмет пратили „очигледни пропусти“, као што су њено непозивање на саслушање, губљење и лутање предмета од Ниша преко Зајечара до Алексинца, премештаја алексиначког тужиоца Ивана Симоновића или „ургенције појединаца из Вишег тужилаштва у Нишу“.

Обећање

Директорка Љиљана Исаковић јуче није била доступна за коментар. На телефон директорке у Специјалној болници добили смо информацију да је одсутна, а није одговорила на молбу да с нама контактира. Ипак, непосредно пред закључење овог издања преко секретарице добили смо обећање да ће директорка одговорити на наша питања након што их будемо доставили мејлом.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

30.12.

2014.

ISTINA [нерегистровани] у 18:03

ISTINA

Ne znam koji je razlog da se gospodja Sotirovski ne posveti istrazivackom novinarstvu istrazujuci afere po Nisu u kome zivi i koji odlicno poznaje. Mogla bi sa se orijentise ka otkrivanju istine u vezi sa radom mnogih niskih ustanova, npr. CSR Nis, Gerontoloski centar, KC Nis, Gradska uprava... I ovo je odlicno, ali nema potrebe da ide u okolna mesta u potrazi sa korupcijom koju ce da razotkrije, kad njen rodni grad obiluje takvim primerima. Ili gospodja ipak nema dovoljno hrabrosti i profesionaizma, koje stalno naglasava, da bi se bavila temama koje odlicno poznaje, ali koje se pravi da ne vidi.

Одговори
пон

08.12.

2014.

Goksi [нерегистровани] у 14:20

RUŽNA ISTINA

A kako to da je gospodja Isaković još uvek direktor posle toliko vremena i pokušaja podmićivanja? Šta na to kaže "pravedni" sindikat sem ako nije pod upravom direktorke. Tužno je stavljati na stub srama novinarku samo zbog toga što je želela da sazna istinu. Ko se toga boji i zašto ne reaguje ministar zdravlja. Pacijentima nije svejedno, ako je nekima tako.I zato puna podška gospodji Sotirovski da na videlo iznese i "prljavc veš" ako ga ima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси