Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Случај Ивана Ивановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2014.

Аутор: Душан Комарчевић Извор: Данас

Случај Ивана Ивановића

Иван Ивановић, водитељ talk show емисије на једној београдској телевизији, познат по вицевима који неретко прелазе границу доброг укуса, недавно је усталасао јавност у региону и Србији.

 

Овога пута мета дегутантне шале биле су жртве силовања у БиХ, због чега су реаговала удружења жртава рата у тој земљи, али и струковна удружења у Србији.

„Од 1995. порастао је број Босанки које рађају децу пре петнаесте године. И после кажу да 'плави шлемови' тамо ништа нису радили.“

Овако је, уз шеретски осмех на лицу, познати водитељ испричао виц у својој емисији „Вече са Иваном Ивановићем“ које се у ударном термину емитује на приватној телевизији Прва.

Убрзо је уследила лавина негативних реакција на друштвеним мрежама, након чега се Ивановић на свом Twitter налогу извинио: „Извињавам се свима које је увредило моје обраћање у петак. Велики сам противник рата и насиља. Очигледно не познајем довољно прилике у БиХ“, написао је Ивановић.

Иако нема званичних података, истраживања OSCE-а и UNSDP-а показују да је током рата у БиХ између 20 и 30 хиљада особа било изложено силовању.

Стога Бакира Хасечић, председница бх. удружења „Жена жртва рата“ каже за наш програм да од Ивановића очекује да се јавно извини на истој телевизији на којој је и дао неукусну изјаву.

„То је јако болно и жалосно“, каже наша саговорница, те додаје: „Удружење 'Жена жртва рата', је упутило на неколико адреса мејлове и дописе и тражило одговорност како ТВ куће која је објавила, тако и одговорних, али њега самог. Ја сам данас имала намјеру ићи код адвоката, јер наше чланство тражи да се покрене кривична пријава против њега.“

Реаговали су Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине, уз неколико НВО организација, које су осудиле наступ ТВ водитеља.

„Нису ту потребни ни новинарски кодекси, ни кривичне санкције, ни пријетње, потребно је бити само човек и имати разумевања за жене и девојчице које су у организованој кампањи етничког чишћења биле жртве монструма, у кампањи силовања какву Европа не памти у својој историји“, сматра Динко Грухоњић, председник НДНВ-а.

У Регулаторно тело за електронске медије је стигло неколико емисија на спорни садржај, али ће се на одлуку овог тела сачекати неколико дана, а санкције могу бити у распону од опомене емитеру, преко привремене забране емитовања спорног садржаја, све до трајног одузимања дозволе, каже Ненад Јанковић, генерални секретар ове институције.

Из ТВ Прве су за сарајевске медије рекли да нису имали намеру било кога да увреде, те да је „изјава погрешно протумачена, јер нема помена о силовању“.

Грухоњић истиче да је овакво извињење увредљиво: „То не да није извињење, то је горки цинизам. Што се мене тиче, мислим да ТВ Прву треба сад да буде додатно срамота због тога. Сада ће бити занимљиво да се види да ли ће надлежна регулаторна тела барем опоменути Прву“, каже наш саговорник.

Иначе, Ивановићу ово није први телевизијски гаф. У сличном маниру је и раније кроз јефтине пошалице и стереотипе ширио мржњу према припадницима других нација, попут Хрвата или Албанаца, које није пропустио да помене ни у најновијој епизоди: „Родитељи голе албанске пјевачице од срамоте не желе да изађу на улицу. Па реално, и јесте мало блам кад ти је дете Албанка.“

Ово показује да медијски простор у Србији није далеко одмакао од времена деведесетих година прошлог века, каже Раде Вељановски, професор на Факултету политичких наука...

Коментари (3)

Остави коментар
пет

05.12.

2014.

anonymous М.Ј.Ч. [нерегистровани] у 22:10

Љута стрела Иванова

Из недеље у недељу, од петка до петка, Иван Ивановић на Првој силује све и свашта и све подједнако, а највише гледаоце. Чини то с пуно неукуса и онако мален се пропиње да нешто каже о нечему зашта новинарски није дорастао. Он није ни мало вицкаст, јер његови вицеви које говори нису тог жанра, али
је његово обраћање публици и гледалишту крајње неукусно, осионо и увредљиво. Његово последње упирање у правцу Босанки није никакав виц, то је једна љута стрела која није смела да се одапне, али као што видосмо, он је одапе и ( опет ) остаде жив. Нека му је на нечаст.

Одговори
пет

05.12.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 19:22

kompleks

mali tj. niski ljudi, obično imaju kompleks. ivan ivanovi' tu nije izuzetak. naprotiv! pokazao je to više puta, neumereno i neukusno vredjajući različite ličnosti i grupacije!

Одговори
пет

05.12.

2014.

anonymous [нерегистровани] у 11:24

Covek

Ponasanje I.Ivanovica i Prve nakon skandalozne nazovi sale na racun zrtava je sramotnije od same te sale. I jednim i drugim postupkom su pokazali da nisu dorasli one na sta pretenduju, Ivan pokazuje da se osilio u ulozi zvezde, da je neinformisan o bitnim dogadjajima u regionu, a tv Prva da nema menadzment koji zna svoj posao. Ako je steta ucinjena trebalo je da je popravljaju sta se popraviti moze, a ne da dolivaju ulje na vatru i da brane neodbranjivo. Bilo je Srpkinja koje su silovane tokom rata, bilo ej i onih koje su iz takvih tragedija rodile decu - i vise je nego nemoralno sprdati se s njima. Da li bi bilo smesno da je neka od njih vasa kci ili sestra. I.Ivanovic i tv Prva su pokazali kako su jadni i mali i pokopali sve svoje prilike i sanse da budu reginalna zvezda ili uticajan program. Nisu primer ni za sta osim za zaljenje. Ne gledam dalje nista na tom programu. A Srbin sam. Sramno. Pristojni ljudi se ozbiljno ivinu kad ucine gresku...a ovi nisu ni to u stanju...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси