Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јубилеј "Спортске галаксије"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2014.

Аутор: С. Д. Извор: Данас

Емисија коју воде Милојко Пантић и Добривоје Јанковић емитована шестстоти пут

Јубилеј "Спортске галаксије"

Доајени спортског новинарства Милојко Пантић и Добривоје Јанковић, почевши од недеље на ТВ Метрополис (20,00 ч) а од понедељка на још 40 локалних ТВ станица у Србији као и на интернету (www.spportskagalaksija.tv), обележавају редак јубилеј: У емисији „Спортска галаксија“ појављују се пред својим верним гледаоцима шестстоти пут.

 

Стицајем околности биће то и прва, у традиционалној серији новогодишњих емисија у којима се сумирају успеси и неуспеси српског спорта у години која је на измаку.

Називи појединих новогодишњих емисија разлог су да их обавезно погледате: „Година у којој се угасила Звезда“, „Умирање фудбала у Србији“, „Спортска митологија: Новак Ђоковић“, „Најбољи спортски функционер Србије - Драган Ђилас“, „Најбоље што Србија има: Спорт“.

Иначе од идеје да у спортски медијски простор треба направити „нешто различито“ до појаве „Спортске галаксије“, прво је настао закључак да то двојици искусних новинара не би смело да буде тешко.

Било је то време када су уређивачи водећ их телевизијских канала у Србији одлучили да укину коментар као новинарски израз који украшава новинарство и чини га значајним. Коментар су укинули ТВ политполтрони, а од тог укидања „другачијег мишљења“ није требало дуго чекати да се у спортском ТВ новинарству, одабере хор који ће певати онако како му се каже.

Врхом спорта, а поглавито фудбала, настала је афирмација поплаве празноречивих владара фудбалским спортом и догодило се да је најмасовнији спорт „реформисан“ тако што се лопта и играчи нити виде нити чују од сокачких и петпарачких изјава свакојаких лумена, који ће прекрити такмичење на терену такмичењем у свом петпарачком говорењу о фудбалу, крцатом простаклуком.

Медијски резултат је познат: пљување, увреде, лажи, подметања, преваре, сумњиви резултати, прогон публике са стадиона, милионске глобе УЕФА због штићених инцидената хулигана, обмана запослених људи у клубовима, цват најпрљавије сиве економије у организованој трговини фудбалерима, почев од тринаестогодишњака...

„Спортска галаксија“ се од своје прве емисије, ево до 600. побунила и против наведених зала којима је срозан најпопуларнији спорт у Србији, и против дела медијских навијача који су медијски подржавали кавалкаду у фудбалској џунгли.

Колико је успела као критички аналитичар стања, уз хиљаде истомишљеника из врхунског спорта па наниже, којима је екран „Галаксије“ у ових шест стотина емисија отварала показује дуготрајност у оваквим временима.

У Шрајверовом законику о новинарству из 1900. године, пише као основна препорука: „Јесте оно што јесте, а не како би неко желео да јесте. Ко разуме и саопшти да је бело бело а црно црно, опстаће у новинарству, само ће такав помоћи друштву и имаће публику“.

„Спортска галаксија“ се у својој оријентацији држала оваквог првог слова новинарске азбуке. Зато је била и остала најаутентичнија и најгледанија спортска емисија у нашој „телевизијској прашуми“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси